KBS

Foto: Heiko Junge, NTB

Stengt svenskegrense berger arbeidsplasser i servicehandelen

Gjennom en fersk rundspørring blant kiosk- og bensinstasjonsforhandlere på Østlandsområdet, fremgår det at bortfallet av grensehandel har medført en omsetningsvekst på flere titalls prosent.

Publisert Sist oppdatert

Størst er salgsveksten for snus og sigaretter, etterfulgt av brus, sjokolade og sukkervarer. Nå krever Virke Servicehandel reduserte særavgifter i statsbudsjettet for 2021, skriver organisasjonen i en pressemelding.

I en fersk undersøkelse blant egne medlemsbedrifter i Viken, Innlandet og Vestfold og Telemark har Virke kartlagt konsekvensene av stengte svenskegrenser for den norske servicehandelsnæringen. Funnene viser at:

  • Det har vært en sterk salgsvekst for mange av de viktigste varekategoriene bransjen omsetter. Spesielt har stengte svenskegrenser medført sterk vekst i salget av snus, sigaretter, brus og sjokolade og sukkervarer. På samme tid har det knapt vært vekst i salget av drivstoff eller andre varegrupper som eksempelvis bilrekvisita.
  • Nærmere annenhver spurte (48 prosent) svarer at de har hatt en omsetningsvekst som følge av bortfall av grensehandel på mellom 10 til 29 prosent. 14 prosent svarer at omsetningsveksten har vært på 14 prosent, mens 10 prosent av de spurte oppgir økte inntekter på 40 prosent eller mer.
  • 82 prosent av de spurte kiosk- og bensinstasjonsforhandlerne mener det er svært viktig at man i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2021 reduserer særavgiftene på grensehandelsutsatte varer.

De siste årene har grensehandelen økt kraftig, og i 2019 kjøpte nordmenn varer og tjenester for drøyt 16 milliarder kroner i forbindelse med daghandleturer til utlandet. Tall Virke Servicehandel har innhentet fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at en stor del av varene nordmenn kjøper mye av når de grensehandler, er typiske kioskvarer som også er å finne i hyllene til norske kiosker og bensinstasjoner. I sum utgjorde grensehandelen med tobakk og snus, brus og mineralvann, samt sjokolade og godteri 5,3 milliarder kroner i 2019. Alle disse varegruppene har høye særavgifter utover ordinær merverdiavgift.

Rundspørringen Virke Servicehandel har gjennomført blant sine medlemmer, bekrefter at stengte svenskegrenser berger arbeidsplasser i kiosk- og bensinstasjonsnæringen etter en økonomisk tøff vår som følge av koronakrisen. Nå ber leder av Virke Servicehandel Iman Winkelman regjeringspartiene og Fremskrittspartiet prioritere tiltak mot grensehandelen i de kommende forhandlingene om neste års statsbudsjett.

– Omsetningsutviklingen våre medlemmer opplever i forlengelsen av stengte svenskegrenser bekrefter at grensehandelen har undergravet grunnlaget for trygge og lønnsomme arbeidsplasser i servicehandelen. Vi håper høstens forhandlinger om neste års statsbudsjett ender med en utnulling av de økte særavgiftene regjeringen opprinnelig foreslå for 2021. Aller helst bør særavgiftene reduseres for å gjøre det mindre lønnsomt for nordmenn å dra til Sverige for å handle varer som også er tilgjengelig i hyllene til alle norske kiosker og bensinstasjoner, sier Winkelman i en presseemelding.

Powered by Labrador CMS