– Det er elbil som gjelder om man skal skifte bil, sier generalsekretær Christina Bu i Elbilforeningen.

Foto

Elbilforeningen

20 prosent elbiler på norske veier

Publisert: 12. desember 2022 kl 08.37
Oppdatert: 12. desember 2022 kl 09.26

­Utviklingen fra 0 til 10 prosent gikk langt tregere. Det tok nærmere ti år.

– Det er et fascinerende eventyr vi er med på her i Norge, sier generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening i en pressemelding.

Nå er generalsekretæren i Elbilforeningen spent på hvor lang tid det tar før 30 prosent av bilparken er elektrisk:

– Målet Stortinget har vedtatt, er et utslippsfritt nybilsalg i 2025, og fortsetter vi å bare selge elbiler, så gå det fort oppover med elbilandelen på veiene også. Overgangen fra forurensende biler til elbiler er avgjørende for å kutte klimagassutslippene fra veitrafikken, sier Bu.

Elbilforeningen anslår at det vil ta i underkant av to år før vi når 30 prosent elbiler i bilbestanden.

Den raske utviklingen innebærer at behovet for nye ladepunkter vil være stort. I byer og tettsteder kommer stadig flere ladestasjoner på plass, men det er stadig behov for flere muligheter til å lade bilen langs vei. 

Elbil var lenge et storbyfenomen, og med langvarig høyt elbilsalg har byer som Bergen og Oslo oppnådd en stor andel elbiler på veien.

Saken fortsetter under annonsen

–  Den nye trenden de siste årene er den gode utviklingen i distriktsfylkene, noe som skyldes at de nye elbilene har blitt bedre, fått lengre rekkevidde og at ladenettverket har blitt utvidet.  

Derfor ligger nå elbilandelen i nybilsalget på over femti prosent i alle fylker. Likevel minner Christina Bu om at den positive trenden blant nye biler bruker tid på å forplante seg i bestanden. På tross av at annenhver ny bil i Finnmark nå er en elbil, utgjør elbiler bare 4,7 prosent av den totale bilparken. 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb