Foto

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) og Reitan Retail-sjef Ole Robert Reitan plugget inn stikkontakten for å markere åpningen av en ny lynladestasjon i Uno X-regi.

Reitan vil gjøre ladingen enklere og billigere

Publisert: 15. november 2022 kl 18.02
Oppdatert: 15. november 2022 kl 23.15

Ifølge Uno-X Mobility er dette bare den første i et nettverk av enkle og effektive lynladere for elbil, der kunden betaler med vanlig betalingskort uten krav til abonnement eller ladebrikke.

– Her trenger du ikke en drøss med apper på telefonen din for å lade, du kan bare tæppe kortet ditt, sier Reitan Retail-sjef Ole Robert Reitan, som passende nok ankom seansen i sin private elbil.

Uno-X Mobility er en del av Reitan Retail, sammen med blant annet Rema 1000 og YX 7-Eleven. Uno-X skal tilby lynlading på utvalgte Reitan Retail-lokasjoner over hele Norge og Danmark.

– Kommer det flere allerede i år?

– Det gjør det nok, men utrullingen begynner for alvor i 2023. Den vil skje gradvis, og der forholdene ligger til rette for det. Vi skulle gjerne sett at det hadde gått raskere, men nå er vi jo i en situasjon der det er mangel på strøm, sier Reitan.

Prisen oppgis tydelig i kr/kWt på lynlader og i prismast, betaling kan gjennomføres ved tæpping av kort eller ved bruk av kort og kode. 

– Hvor mange ladestasjoner kan det bli totalt?

Annonse

– Potensialet i Norge er 1000 lokasjoner, om vi tar med alle Rema 1000-butikkene, samt YX 7-Eleven-og Uno-X-stasjonene.  

– Men det er ikke alle disse lokasjonene som er like egnet med tanke på hvordan strømnettet ser ut i dag?

– Det er helt riktig, og i dagens situasjon er det nok enklest å få på plass ladestasjoner i tilknytning til mange av Rema-butikkene. Men det finnes muligheter ved enkelte Uno X- og YX 7-Eleven-og stasjoner, også, sier Reitan Retail-sjefen, som håper myndighetene tar grep for å gjøre det enklere å lade elbiler i hele landet. 

– Nå skal jo regjeringen snart legge frem en stortingsmelding som blant annet omhandler fremtidens ladestruktur. Det blir spennende å se hva de presenterer der, fastslår Ole Robert Reitan.

Og nettopp den som skal legge frem den meldingen, samferdselsminister Jon-Ivar Nygård, sto sammen med Reitan for den offisielle åpningen av Uno-X sin første lokasjon med lynlading for elbil i Norge. Han kunne forsikre om at ventetiden blir kort: meldingen skal være klar før jul.

Både elbilister og myndigheter har uttalt et ønske om enkle løsninger for elbillading. Det vil dessuten komme nye krav fra EU, til både betalingsløsninger og prisinformasjon. Det har Uno-X tatt hensyn til. På den nye lynladerstasjonen i Drammen kan kundene enten betale ved tæpping av kort, eller ved bruk av kort og kode. Prisen oppgis tydelig i kr/kWt på lynladeren og i prismasten.

Stasjonene har dessuten fått en utforming som skal gjøre det lett tilgjengelig for alle å lade elbilen, også for bevegelseshemmede.

Annonse

Ledige stillinger – Dagligvarejobb