Annonse
Meny-sjef Vegard Kjuus takker kundene for at de har kjøpt mye lokalmat i april. Det betyr at han kan gi 10,2 millioner kroner tilbake til produsentene. Foto: Michael Johnsen.
Meny

Lokalmatprodusentene får ti millioner i støtte

Meny solgte matskatter for 102 millioner kroner bare i april, noe som er hele 15 millioner kroner mer enn i samme måned i fjor.

– De ekstra millionene utgjør veldig mange oster, pølser, kornprodukter og andre unike produkter. Vi er glade for at kundene har tatt oppfordringen vår om å legge flere matskatter i handlekurven. Vi må hjelpe lokalmatprodusentene med å overleve i en tøff tid. De representerer arbeidsplasser, matkultur og matmangfold, sier Meny-sjef Vegard Kjuus i en pressemelding.

Snittutbetalingen på 26.000 kroner

Av de 10,2 millionene som skal utbetales av Meny, fordeles drøye syv millioner direkte til 275 av Menys lokalmatprodusenter. De får, basert på omsetningen i april, fra kroner 500 og opp til 820.000. Snittutbetalingen er på 26.000 kroner. 

Vestfold og Telemark er det fylket hvor lokalmatprodusentene får mest tilbake, totalt 1,6 millioner kroner, mens de tre enkeltaktørene som får mest er pølsemaker A. Idsøe i Stavanger, ande- og kyllingprodusent Gårdsand på Revetal i Vestfold og økologisk meieriprodusent Rørosmeieret i Trøndelag.

– Vi opplever en fantastisk dugnadsånd småskalaprodusentene imellom. I tillegg har salget av matskatter gått over all forventning. Nordmenn vil ha, kanskje mer enn noen gang, norsk og kortreist mat. De vil gjerne vite hvor maten kommer fra og kjenne dens historie, sier Kjuus.

Omsetningen forsvant over natten

De resterende tre millionene er satt i et fond som uavkortet går til å støtte lokalmatprodusenter. Disse pengene kommer fra omsetningen til større aktører, som ikke regnes som lokalmatprodusenter, men som har enkelte matskatter i sitt sortiment, samt fra en håndfull lokalmatprodusenter som har takket nei til pengene med argument om at andre trenger dem mer.

Med koronakrisen stengte viktige salgskanaler ned, som hoteller, restauranter og gårdsutsalg. Lokalmatprodusentene opplevde at opptil 60 prosent av omsetningen forsvant over natten. Dagligvare ble en av få salgskanaler, og derfor iverksatte Meny tiltak i slutten av mars.

– Vi satte ned prisen på mer enn 3000 lokalmatprodukter. I tillegg sa vi at vi skulle gi 10 prosent av salgsinntektene i april tilbake som et kontantbidrag i en vanskelig periode, sier Kjuus. 

 

Annonse
Annonse