Kommentar

Bjørn Takle Friis er direktør for kommunikasjon og samfunns­kontakt i Coop Norge. Han ­skriver næringspolitiske kommentarer på denne plass.

Extra fart i tregt marked

Om få uker presenterer Nielsen fasiten for utviklingen i dagligvaremarkedet for 2019. Rapporten vil avsløre at dagligvaremarkedet går tregt, til tross for at vi nordmenn generelt har bedre økonomi enn på lenge.

Publisert Sist oppdatert

Uansett hva det nå er folk bruker pengene sine på, er det et signal om at vi må bli bedre. Vi må sammen med våre samarbeidspartnere innovere, inspirere og bidra til et mangfold som treffer kundene, og som øker lysten til å boltre seg på eget kjøkken.

I et marked nærmest uten vekst er det én kjede som skiller seg ut, og selv om fasiten ikke foreligger i skrivende stund, tyder alt på at Extra nok en gang blir vekstvinneren i dagligvaremarkedet – trolig både organisk og markedsandelsmessig. Omsetningen i Coops største lavpriskjede økte til 26 milliarder kroner og historisk høy markedsandel i 2019.

Etter at den første butikken åpnet i Halden i 2006, etablerte Extra seg raskt som den plagsomme rævadilteren til de mer etablerte lavpriskjedene. Snart 500 butikker senere skriver Extra seg inn i bøkene som historiens raskest voksende dagligvarekjede.

Rema 1000 og Kiwi brukte godt over 30 år fra etablering til de nådde 500 butikker, mens Stein Erik Hagens Rimi passerte milepælen etter 21 år i markedet. I løpet av 2020 kan Extra klippe snoren for åpningen av butikk nummer 500 – kun 14 år etter at den første butikken åpnet. Riktignok er kjeden godt hjulpet av omprofileringer fra andre Coop-kjeder og fra kjøpet av Ica Norge, men det er også et stort antall nyetableringer.

Suksessoppskriften til Extra er enkel: kombinasjonen av lave priser og stort utvalg. Det er et konsept som oppleves som attraktivt for svært mange norske dagligvarekunder. Gjennom å være en del av Coop kan butikkene i tillegg tilby kjøpeutbytte, medlemskupp og andre medlemsfordeler. Eksempel på sistnevnte er babybonus på bleier og barnemat, som ble en stor suksess etter lanseringen i fjor høst.

I tillegg til et konsept som virkelig har funnet sin posisjon i markedet, er det viktigste på plass: fantastiske medarbeidere. For ikke bare har Extra-kjeden vokst til rekordhøye nivåer på omsetning, antallet butikker og kjennskap i markedet, kundenes tilfredshet med butikkene og deres ansatte nådde også nye høyder i 2019. Dette er vi virkelig stolte av, og er et fantastisk utgangspunkt for videre vekst.

Vi vet at vi ikke kan hvile på laurbærene fordi våre kunder og medeiere lever i en verden i stadig endring, og fordi markedet vi opererer i går tregt og kjenner konkurransen utenfra. Tradisjonell bransjeglidning og stort sett alt nordmenn bruker tid og penger på, er med å ramme omsetningen i matbutikkene. Derfor satser vi i Coop hardt for å møte kundenes forventninger både innenfor nye mattrender, bærekraft og teknologi. I 2019 lanserte vi Coopay og Norges første ubemannede, døgnåpne dagligvarebutikk. Vi lover at det kommer mer i 2020.

Powered by Labrador CMS