Kommentar

Vi må pusse støvet av gamle kunster og finne tilbake til den gode, gamle norgesferien, fastslår Rema 1000 Norge-sjef Trond Bentestuen. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Ny «gammel» sommer

Våre ferievaner har endret seg mye de siste 50 åra. I år, derimot, ser det ut som om de fleste blant oss må gjenoppdage de nære ting.

Publisert Sist oppdatert

Heldigvis bor vi i et land som bugner av naturopplevelser, trivelige folk og matopplevelser i verdensklasse. Jeg gleder med til norgesferie!

I 1970, det året jeg ble født, dro om lag tre prosent av alle nordmenn på utenlandsferie utenfor Norden. I fjor reiste nesten 40 prosent av alle feriereisende på utenlandsferie!. Vi reiser i gjennomsnitt 2810 kilometer for å komme oss til feriedestinasjonene våre. I år må vi finne oss i å reise innenfor de 323 808 km² vi har til rådighet her hjemme: det som utgjør Norge. 2020 har allerede blitt annerledes-året – denne sommeren blir annerledessommeren. Vi må pusse støvet av gamle kunster og finne tilbake til den gode, gamle norgesferien.

Da jeg vokste opp på Østlandet gjennom 70- og 80-tallet, var sommerferie synonymt med norgesferie. Syden var et sted vi hadde hørt om, men hvor de færreste hadde vært. Noen av mine beste sommerminner er uløselig knyttet til fisketurer, lyse sommernetter under åpen himmel, bålgrilling og is-spising i endeløse fergekøer. Det er lett å bli nostalgisk: men for meg personlig er det lite som slår en god, norsk sommer.

Jeg tilbrakte en god del somre på gård; det har vist seg å være nyttige erfaringer å ta med seg inn i dagligvaremarkedet. Respekten for råvaren og det harde arbeidet som ligger bak de varene som vi i hverdagen enkelt kan plukke med oss i handlevogna. For flere år tilbake enn jeg liker å tenke på, var det ikke så uvanlig å bruke deler av sommeren på en gård drevet av nære eller fjerne familiemedlemmer. I vår egen tid er det ikke like lett å finne de direkte koblingene til vår bakgrunn som et folk bestående av bønder, fiskere og skogbrukere. Fremskrittet er bra – men på veien har vi mistet noe av forståelsen for hvor maten vår kommer fra og hvordan den blir til.

Landet vårt er spesielt på den måten at vi ofte kommer nært innpå naturen. Det finnes ikke gjerder på Preikestolen eller stengsler langs Besseggen. Det er ingen billettautomat for å klatre i Romsdalsalpene eller kaste snøret fra Vippetangen. Kanskje vil det bli enda klarere for flere akkurat i sommer, at naturen er der – ofte er den like rundt husveggen – og den fortjener å brukes på skikkelig vis. En annerledes-sommer vil gi nye generasjoner og grupper av mennesker store opplevelser, som det å fiske sin egen middag og tilberede den over bålet. Plukke jordbærdesserten selv. Nyte all den rikdommen som naturgitte fortrinn og ofte sunt bondevett har fått til å vokse og gro i det karrige landet vårt.

Norge er, i motsetning til hva enkelte hevder, en matnasjon. Langs veiene finner man gårdsutsalg, selvplukk av frukt og bær, kortreiste matgleder som har funnet veien inn i lokalbutikken. Når mange i år legger ut på oppdagelsesreise i eget nærområde, håper jeg flere får øynene opp for alle de dyktige produsentene og produktene som finnes rundt om i hele landet. At flere ser hvor maten vi spiser kommer fra og hvem som dyrker og foredler den.

At vi nordmenn er et av de mest reiselystne folkeslagene i verden, har formet oss på så mange måter. Det har gitt oss impulser, kulturforståelse og i noen tilfeller et litt frynsete rykte på mang en spansk strand. Men kanskje mest av alt har reiselyst og oppdagertrang formet matvanene våre. Vi har hentet med oss inspirasjon, smaker og bruk av råvarer hjem og gjort det til «vårt». Det har også ført til tydelige krav fra kundene til oss som driver med dagligvarer.

Så er vi så heldige at vi holder til i Norge. Med den kvaliteten det innebærer på råvarene i kombinasjon med kundenes krav til nye, inspirerende smaker, får vi ofte unike smaksopplevelser med bokstavelig talt det beste av to verdener. Lokale råvarer i verdensklasse fra den norske bonden med oppskrifter, sauser og krydder fra hele verden som inspirerer. I år blir det litt slik at siden vi ikke kan dra ut i verden, må vi bringe litt mer av verden hjem til oss.

Det blir en annerledes sommer. Rekordmange går sommeren i møte uten en fast jobb ventende på andre siden av ferien. Koronapandemien har rammet både helse og økonomi for mange. For flere er ferie en utgiftspost som må sløyfes nettopp i år. Derfor blir det kanskje viktigere enn på lenge å sette pris på de nære tingene denne sommeren. Grilling i hagen, bakgården eller parken. Utflukter i skog og mark. Fellesmiddager med familie, venner og naboer.

Det alvorlige bakteppet med koronapandemien til tross: Det ligger mange muligheter foran oss denne sommeren. En ny sjanse til å gjenoppdage det mangfoldige og flotte landet vi bor i. Til å vekke noen nostalgiske minner om barndommens somre i skogen, på hytta, i fjellet, ved havet og i byen. Vi skal gjøre vårt for å bidra til at det er nok kvalitetsmat og drikke til bare lave priser på bordene uansett hvor du er. Og holder slagordet «det enkle er ofte det beste» stikk, ja, da er norgesferien ofte det beste.

Powered by Labrador CMS