Kommentar

Stein Rømmerud er konserndirektør kommunikasjon og samfunnskontakt i Norgesgruppen. Han skriver næringspolitiske kommentarer på denne plass.

Nyt Norge i sommer

Pandemien er fortsatt ikke over, og vi må regne med at det tar lang tid før vi er tilbake til normalen. Men én ting er sikkert, årets sommerferie blir innenlands. Det er positivt for bransjen.

Publisert Sist oppdatert

Det merkes nemlig svært godt at grensene er stengt. Ifølge analysebyrået Nielsen handler 900.000 nordmenn dagligvarer fast i Sverige. Alle disse forbrukerne handler nå innenlands, og derfor melder mange butikker om rekordvekst, særlig de som ligger nær grensa. Lekkasjen er stoppet. Nielsens analyse viser at dersom dagligvaresalget i de tidligere fylkene Østfold, Akershus og Oslo hadde ligget på landsgjennomsnittet, ville dagligvareomsetningen vært nesten 9,1 milliarder høyere i 2019. Dette tilsvarer mer enn den totale dagligvareomsetningen i tidligere Østfold fylke alene, eller nesten 170 butikker.

Den totale grenselekkasjen til Sverige er på minst 17 milliarder kroner per år. Denne omsetningen er tre-fire ganger høyere enn den tilsvarende grensehandelen som dansker skaper i Nord-Tyskland. Likevel var det danske beløpet høyt nok til at den danske regjeringen satte ned foten og innførte en omfattende grensehandelspakke, med en rekke tiltak som reduserte særavgifter på grensehandelsutsatte varer og stimulans til dansk handel. Målet var ganske enkelt å sikre danske arbeidsplasser og dansk verdiskapning.

De siste månedene fremstår effekten av harryhandelen svært tydelig. Vi får håpe at norske myndigheter endelig forstår hvor viktig dette temaet er for å skape vekst og positive ringvirkninger på denne siden av grensen. Økt salgsvolum og omsetning i norske butikker vil kunne skape flere arbeidsplasser både i handelen og på leverandørsiden, økt proveny (selv med lavere avgifter) og livsviktig vekst for små og store næringsaktører. Tiden er overmoden for å lansere det varslede grensehandelsbarometeret, samtidig som særavgiftene må harmoniseres med Sverige.

I sommer blir det både viktig og riktig å feriere innenlands. Selv om det vil være teknisk mulig å reise utenlands, vil usikkerheten og karantenebestemmelsene gjøre at de aller fleste legger ferien til Norge. Enten til et av våre fantastiske turiststeder, eller ganske enkelt til hytta. Dette vil kunne gi et kjærkomment løft til norske hoteller og overnattingssteder etter noen tøffe måneder. Dessuten vil forhåpentligvis også dagligvarebutikkene i utkant-Norge få en positiv effekt av dette. Dersom turistene benytter nærbutikken i hyttekommunene, vil det være et viktig bidrag i samfunnsdugnaden.

Alle de trivelige lokalbutikkene i Norge har fortjent et salgsløft etter det krevende hytteforbudet. Og kanskje blir det økt salg også for de mange spennende lokalmatprodusentene gjennom sommeren? Det er nå de herlige norske råvarene må nytes. Norges-sommeren er en utmerket anledning til å utforske alle de gode lokale spesialitetene som har blitt lansert de siste årene.

I månedene fremover vil samfunnet gradvis vende tilbake til normalen. Likevel er det nok mye som har endret seg for godt. Antagelig vil vi reise mindre i tiden fremover og vi vil benytte videokonferanser og ny teknologi mer. Hygienen blant butikkundene er endret til det positive, og spritdispenserne har kommet for å bli. Sykefraværet er i øyeblikket lavere enn før pandemien, og noen hevder det skyldes håndvask og bedre hygiene ved hosting og nysing. Og når evalueringene av hvordan samfunnet taklet krisen kommer, vil dagligvarebransjen få velfortjent ros for forsyningssikkerheten, varetilfanget og åpne butikker selv når usikkerheten var stor.

At tenåringene i husholdningen endelig har lært seg hvordan en brødkniv skal brukes, er bare nok en positiv bivirkning av det hele.

Powered by Labrador CMS