Kommentar
Kronikk: Meny skriker etter påfyll av lærlinger
I Meny sliter vi med å få inn lærlinger. Vi er bekymret for at kunnskapen om råvarer og norsk matkultur går tapt.
Søkertallene til videregående skoler for høsten 2022 viser at cirka 60 ungdom foreløpig har søkt seg til ferskvarehandlerfaget. Dette håndverksfaget er i år en sammenslåing av sjømathandler og butikkslakter, fag som i mange år har slitt med rekruttering.
De lave søkertallene er en bekymring. Ikke bare for Meny som trenger påfyll av rundt 100 yngre som har kunnskap om råvarebehandling, grovdeling og finstykking av fisk og kjøtt, tilberedningsmetoder, mattradisjoner og kunnskapsoverføring til kunder. Mange bedrifter har behov for denne kompetansen.
De lave søkertallene er også bekymringsfulle for matkunnskapen i samfunnet. Hvem skal sikre at kunnskapen om råvarer – fra jord til bord -– overføres til de kommende generasjoner? Vi vil ikke komme dit at folk flest tror at fiskeboller svømmer i havet!
Hvorfor søker ikke matglade og skoleleie ungdommer seg til håndverksfagene innenfor mat? Interessen for mat er stor med økt fokus på rene og lokale råvarer og matens opprinnelse. Samtidig er det rikelig med lærlingplasser, man er nærmest garanter jobb etter utdannelsen og det finnes mange mulige retninger på sikt: Produktutvikling, kunnskapsformidling, butikkledelse, for å nevne noe.
En grunn til manglende søkere er at ungdommen – med foreldrene i ryggen – vil ta master fremfor å bli mester. Et akademisk løp er forventet, og de setter seg derfor ikke inn i yrkesfagene. Vi må alle bli flinkere til å nå frem med informasjon. Vi må få frem fagene og mulighetene, og vi må vise frem talentene våre. De er våre beste ambassadører.
Selv endte jeg i dagligvarebransjen ved en tilfeldighet, som deltidsansatt i Meny ved siden av videregående skole. Mitt bachelorstudium ble aldri fullført, for deltidsjobben bød på ansvar, mestringsfølelse, variasjon og samhold. Etter hvert steg jeg i gradene, ble kjøpmann og nå er jeg rekrutteringsansvarlig i Meny. Hele veien har jeg kjent på stolthet; å jobbe med mat og mennesker er meningsfylt.
Et lyspunkt i jakten på lærlinger er at vi i Meny nå kan ta inn lærlinger også fra kokk- og servitørfag. Dette er nytt fra i år, og her er søkertallene betydelige høyere; kokkeyrket har fått økt status. Vår jobb blir å få flere av disse elevene til å gå i lære hos oss, og det tror jeg vi skal klare. Da kan våre snaue tusen ansatte i Meny med fagbrev innenfor matfag være gode læremestere og inspiratorer. For disse rollene må vi fylle også i femtiden slik at vi kan ivareta våre ferskvaredisker og sikre kunnskap om råvarebehandling, matformidling og norsk matkultur.
I Meny har vi som mål å ha 200 lærlinger i året, hvorav 3 av 5 får fast jobb hos oss. Vi gir oss ikke på dette målet. Vi skal ha de mest faglig kompetente matarbeiderne, og lærlingordningen er en viktig rekrutteringskanal for oss.