Hvit asparges
Foto

Edvart Freberg fra Hvasser Asparges og Nina Sundqvist fra Stiftelsen Norsk Mat.

Hedret unik asparges

Publisert: 19. mai 2022 kl 09.58
Oppdatert: 19. mai 2022 kl 10.01

­Hvasser Hvit Asparges dyrkes på et kystnært område ytterst på Hvasser i Vestfold. Her er det matjord av gammel kalkrik havbunn og et sandholdig jordsmonn som er perfekt for asparges.

– Den hvite aspargesen fra Hvasser er sprø og saftig, med lekker sødme og delikat avrundet smak. Et helt unikt produkt med tydelig adresse til hvor den dyrkes, sier Maj-Britt Aagaard i en pressemelding fra Stiftelsen Norsk Mat.

Aagaard sitter i fagjuryen i Spesialitet som står for tildelingen.

Den hvite aspargesen gror under jorda og får derfor ikke farge som den grønne aspargesen. Den har et tykt skall som må skrelles før bruk.

– Når du har kjøpt fersk, hvit asparges må du sette den kjøleskapet i et glass med vann. Da holder den flott og frisk. Og så må du huske å skrelle den før du koker den i 5-6 minutter. Da blir den perfekt, sier aspargesbonde Edvart Freberg fra Hvasser Asparges.

Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokalmat- og drikke. Merket skal løfte fram lokalmat- og drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken.

Bak merkeordningen Spesialitet står Stiftelsen Norsk Mat, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Stiftelsen Norsk Mat har også ansvaret for Kvalitetssystem i landbruket og merkeordningen Nyt Norge.

Annonse

Det er i dag litt over 500 matprodukter i Norge som er godkjent for å bruke Spesialitet.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb