Annonse

Nyheter

Nyheter

Selv etter at skolene åpnet opp igjen, er mange fortsatt helt eller delvis stengt for levering. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Fortsatt utfordringer for Tines skolemelk

Mens skolene var stengt, mistet Tine daglige leveranser av 90.000 liter melk. Fortsatt er flere skoler stengt for levering.

Kraftig oppgang i handelen i april

Omsetningen av varer i detaljhandelen økte med hele 4,8 prosent fra mars til april, viser nye sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Ny grill-løk reduserer matsvinn

Småløk, som frem til nå har blitt kastet, blir nå til et ferdig grillprodukt. Dermed redder Holm Gård i Kvelde utenfor Larvik tonnevis med løk fra å ende som avfall.

Folketomt Nordby shoppingsenter ved Svinesund i Sverige, men undersøkelse viser at nordmennene vil komme tilbake. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

9 av 10 vil gjenoppta grensehandelen etter koronaen

NHO Mat og Drikke mener koronafallet i grensehandelen understreker hvor stort problemet er.

Mulig bleiemangel i Kina som følge av munnbindsproduksjon

Munnbindsproduksjon har økt etterspørselen etter materialene som også brukes i bleier, våtservietter og bind.

Nye råd om jod i maten

Å tilsette jod i salt kan kompensere for lavt jodinntak hos unge og hos kvinner i fruktbar alder, men kan samtidig føre til at små barn får for mye jod.

Virke– Høy grensehandel tross reiserestriksjoner

Tallene er usikre, men SSB anslår at nordmenn grensehandlet for 1,7 milliarder kroner i årets første tre måneder.

Næringsministeren– Matvareforsyningen har fungert godt under koronautbruddet

Tross noe hamstring, har butikkhyllene for det meste vært fulle under koronautbruddet. – Dagligvarekjedene har stått på i en heftig situasjon, sier Iselin Nybø.

Halden vil ha unntak fra karanteneregler

Halden mener karantenen i Norge rammer innbyggere med private og næringsinteresser i Sverige svært hardt og ber om unntak. Det sier helseministeren nei til.

Kraftig nedgang i grensehandelen som følge av koronarestriksjoner

Grensehandelen falt 57 prosent i første kvartal sammenlignet med samme kvartal i 2019. Koronarestriksjonene får skylden, men fallet er større enn ventet.

Sukkerfri brus satte ny rekord

På grunn av økt salg i dagligvare, også av sider, brus, vann og energidrikker, har de store bryggeriene gjennomgående klart seg brukbart under koronapandemien. Mest oppsiktsvekkende i april var at sukkerfri brus satte ny rekord med en markedsandel på 63,7 prosent.

Høy kvalitet på årets skrei

Før verden ble snudd på hodet rakk skreipatruljen å kontrollere over 1.200 kvalitetsmerket Skrei, både i Norge og i utlandet. Kvaliteten på det de fant var bra.

Orkla underskriver internasjonalt klimaopprop

Orkla vil bidra til en bærekraftig gjenreising av økonomien etter koronakrisen, og deltar i en internasjonal klimakampanje.

Serveringsbransjen i Oslo får honnør etter to uker med åpne kraner

Opphevingen av skjenkeforbudet i Oslo har gått greit og det er ikke grunnlag for å innføre ny skjenkestopp i Oslo, ifølge næringsbyråden.

Slåsskamp i matbutikk i Fredrikstad fordi folk sto for nær hverandre

En mann er sendt til sykehus etter at to menn begynte å slåss i en matbutikk på Rolvsøy i Fredrikstad. Slåsskampen startet fordi de sto for nær hverandre.

Masseslagsmål mellom ungdommer i Oslo på en bensinstasjon

En stor gruppe ungdommer barket sammen i et masseslagsmål like ved Ulvøya i Oslo fredag kveld.

EU vil kutte sprøytemidler og gjøre landbruket grønnere

Som en del av en plan for mer miljøvennlig matproduksjon, vil EU-kommisjonen redusere bruken av sprøytemidler og antibiotika og forbedre gjødsling.

Norsk KundebarometerObs Bygg til topps i kundetilfredshet

I den ferske undersøkelsen til Norsk Kundebarometer, lander Obs Bygg på en tilfredshet på 77 poeng, noe som er i øvre sjiktet av kategorien «svært fornøyde kunder».

Q-Meieriene stiller melkekartongen til disposisjon

Ved å gi bort en plass på melkekartongen ønsker Q-Meieriene å dele de mange gode fortellingene som skapes akkurat nå. De utvalgte sakene vil bli synlig på millioner av melkekartonger.

PantelotterietRema-kunde startet pensjonstilværelsen som millionær

På mandag skulle en bergenser på Rema 1000 Wergeland i Bergen for å kjøpe egg og brød til sin svigerfar. Med seg hadde han en pose med tomflasker etter 17. mai-feiringen. Det skulle føre til en milliongevinst.

Aalesundfisk Holding AS overtar Norwegian Fish Company

Aalesundfisk Holding AS har fra 18. mai overtatt alle aksjene i Norwegian Fish Company AS og dermed også Finnmarksfisk AS. Overtakelsen er et ledd i selskapets vekststrategi.

YouGovKoronakrisen har fått oss til å kjøpe mer norske produkter

YouGov har nylig publisert den årlige Food & Health-rapporten. Den viser at koronakrisen har i særlig grad endret nordmenns holdning vedrørende matvarenes opprinnelsesland.

Meny-sjef Vegard Kjus (til venstre) sammen med to av brødrene Freberg fra Hvasser Asparges, Bernt og Edvart.  Hvasser Asparges er en av de fire finalistene i kåringen av Årets lokalmatgründer. Foto: Michael Johnsen | Meny

Fire kan bli Årets lokalmatgründer

Vinneren av Årets lokalmatgründer klar til Dyrsku’n i september.

MattilsynetLite radioaktivitet i lokalprodusert mat

Det er svært få funn av radioaktivitet over grenseverdiene i norsk lokalmat selv om maten er produsert i de områdene som ble hardest rammet av nedfall etter Tsjernobylulykken i 1986.

Salmar tjente over en milliard i første kvartal

Oppdrettsselskapet Salmar hadde et driftsresultat på 1.065 millioner kroner i første kvartal. Det er 259 millioner kroner bedre enn i fjor.

Danske tenåringer drikker mest i Europa

Danske 15-åringer drikker alkohol oftest blant jevnaldrende i Europa, viser en rapport fra Verdens helseorganisasjon.

UtlandKu på rømmen fra slakteren måtte bøte med livet

Det ble kun en stakket stund i frihet for ei ku som rømte fra et slaktehus i Tyskland og tok seg inn i en stue i nabolaget. Fluktforsøket endte med avliving.

Anne Marte og Marcel vant Solo-Idol

– Anne Marte Kuijpers Jørgensen (16) fra Larvik og Marcel Dinardi (19) fra Sandefjord har vunnet Solo-Idol, får 50 000 kroner og blir Norgeskjent som de nye Solo-stemmene i ny Solo-reklame.

Sigarettsalget skjøt i været i april som følge av restriksjonene på utenlandsreise

Begrenset tilgang til svenskehandel og taxfreevarer har ført til en 52 prosent økning i sigarettsalget i april, sammenlignet med samme måned i 2019.

Unge voksne spiser mer ferdigmat under koronakrisen

Barnløse, lavinntektsfamilier og unge voksne har spist mer pizza, pølser og ferdigmat under koronakrisen, ifølge en ny undersøkelse.

Nå kan bedrifter med koronatap i april søke om tilskudd

Bedrifter med store omsetningstap i april på grunn av koronapandemien kan nå søke kontantstøtteordningen. Det er også gjort flere justeringer i ordningen.

111 land kjøpte norsk oppdrettslaks i 2019

Norge eksporterte 1,06 millioner tonn oppdrettslaks i fjor. Mesteparten går til europeiske land, og kun 16 prosent blir foredlet før den forlater Norge.

Ny sjef i Gunhild Stordalens Eat

Stiftelsen Eat har fått ny administrerende direktør. Den tidligere hotellederen Arne Haugen skal nå bygge Gunhild Stordalens organisasjon.

Kjeldsberg Kaffebrenneri AS i Trondheim er en av bedriftene som blitt med i Emballasjeforeningen nylig. Her er administrerende direktør Jan Erik Glimsholt (til venstre), markedsansvarlig Malin Wemundstad og produksjonssjef Pål Rye. Foto: Per Øyvind Nordbe

Emballasjeforeningen vokser seg større

Felleskap gir styrke. Emballasjeforeningen har nå passert 220 medlemsbedrifter.

Nybø lover stortingsmelding om dagligvarebransjen innen en måned

Koronautbruddet forsinket arbeidet med stortingsmeldingen om konkurransen i dagligvaremarkedet. Næringsministeren lover likevel å legge den fram før ferien.

Økning i ostesalget under koronakrisen

Nordmenn spiste 4,5 prosent mer i årets tre første måneder enn i tilsvarende periode i fjor, skriver Nationen.

Terje Sletnes (innfelt) i NHO Mat og Drikke mener den nye smittevernveilederen setter uforholdsmessige begrensninger for matproduksjon i grøntsektoren. Foto: Morten F. Holm, NTB Scanpix og Arne Kongsnes

Kritisk til at sesongarbeidere i reisekarantene ikke kan håndtere spiseklar mat

NHO Mat og Drikke mener smittevernveilederen for grøntsektoren skaper unødvendig usikkerhet om mattrygghet.

Virke dagligvareDugnaden er ikke over – husk handlevettreglene

Samfunnet åpner gradvis, men dugnaden for å holde koronasmitten unna er ikke over. − Både kunder og ansatte i dagligvarebutikkene har tatt smittevernregler på alvor. Det må vi fortsette med.

Fire unge gutter pågrepet etter væpnet ran i Asker

En Joker-butikk på Billingstad i Asker ble torsdag ettermiddag utsatt for et væpnet ran. Kort tid etter ble fire mindreårige gutter pågrepet for ranet.

Nielsen-undersøkelseTapte 9,1 milliarder på grensehandel

Dersom dagligvaresalget i de tidligere fylkene Østfold, Akershus og Oslo hadde ligget på landsgjennomsnittet, ville dagligvareomsetningen vært nesten 9,1 milliarder høyere i 2019.

Arne Olav Solberg er mattrygghetsansvarlig i Steritech, en del av Rentokil Initial Norge AS. Foto: Arne Kongsnes

Strengere enn Mattilsynet på mattrygghet

Med eller uten korona: Ekspertene i Steritech mener fortsatt Norge har en vei å gå med hygiene og mattrygghet.

Bearbeidingsplikten på torsk gjeninnføres

For at butikkene skulle få bedre tilgang på fryste produkter under koronakrisen, ble bearbeidingsplikten på torsk opphevet. Nå blir plikten gjeninnført.

Svensk sommerpotet truet av frost og snø

Potetbønder i Skåne holder igjen utsetting av poteter etter den plutselige kulda den siste tiden. Da kan det bli mangel på ferskpoteter på midtsommeren.

Stadig mer metallemballasje gjenvinnes

I slutten av april kunne Norsk Metallgjenvinning rapportere til Miljødirektoratet at stadig mer metallemballasje samles inn og gjenvinnes.

Ferske salgstallMelkesalget til himmels

Nordmenn har kjøpt én millioner liter mer melk i årets første måneder sammenlignet med i fjor.

Solberg – Vil ikke legge meg opp i hvilken ost folk kjøper

Senterpartiet vil redde arbeidsplasser ved å be nordmenn handle norsk. – Jeg legger meg ikke opp i hvilken ost folk vil ha, sier statsminister Erna Solberg.

Stort fall i harryhandel - svensk handelsnæring vil ha svar fra Solberg

Grensestengingen har ført til et nesten totalt tap av omsetning i handelsnæringen i Strömstad. Nå etterlyses svar fra Norge på om grensa skal åpnes eller ei.

Gir Orkla-produkter til sårbare barnefamilier

Orklas første aktivitet med Sanitetskvinnene er i gang. I helgen var det dugnad for å pakke gaveposer med Orkla-produkter som skal glede 400 sårbare barnefamilier til 17. mai.

Bransjeorganisasjonen Sjømat Norge er glad for at regjeringen har droppet forslaget om en grunnrenteskatt og håper Stortinget gjør det samme. Bildet er tatt ved SalMars anlegg i Frohavet på Trøndelagskysten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Økonomiprofessor mener regjeringens lakseavgift er uheldig

– Forslaget til ny særavgift for lakseoppdrett tar ikke hensyn til lønnsomheten.

Svekket resultat for laksegiganten Mowi

Mowi fikk et operasjonelt driftsresultat på 109 millioner euro i første kvartal i år, ned fra 196 millioner i samme kvartal i fjor.

YTTERGRENSEN: ­Mattilsynets grense­kontroll ved Oslo Havn ledes av ­ansvarlig grense­veterinær ­Joachim R. Johnsen.

Grenseveterinærene ­stopper den farlige maten

Matsikkerhet og matforsyning har aldri vært viktigere. Grenseveterinær Joachim R. Johnsen er en av dem som passer på.

Koronafrykt boostet nettsalget av norsk sjømat i Sør-Korea

Av frykt for koronasmitte kjøper stadig flere koreanere maten sin online. Det har boostet nettsalget av fersk norsk laks og makrell.

20 milliarder til eksportørene i revidert nasjonalbudsjett

Regjeringen setter av 20 milliarder kroner i revidert nasjonalbudsjett til en ordningen som skal sikre innenlands handel og eksport av sjømat og industrivarer.

Godtlevert.no gjenoppfinner matkassen med kunstig intelligens

Med hjelp fra Sopra Steria skal Godtlevert.no bruke kunstig intelligens for å utvikle personlig tilpassede matkasser med 2,1 millioner valgmuligheter.

Virke dagligvare– Ikke uventet prisvekst

Importert frukt og grønt trakk matprisene opp i april, melder Virke dagligvare.

Grønt Punkt NorgeStor grad av materialgjenvinning

Kjøttbedrift i Oslo rammet av koronasmitte – stanser all produksjon

FG Kjøttsenter i Oslo har stanset all produksjon etter at flere ansatte har fått påvist koronavirus.

Bondelaget mener kjøttkutt vil rasere næringen

På ti år blir det 8.900 færre gårdsbruk og 300.000 færre beitedyr dersom kjøttforbruket blir redusert i trådd med Klimakur 2030-rapporten fra regjeringen.

Virke: Bare fire av ti i full drift

Bare fire av ti virksomheter i handels- og tjenestenæringen har gjenopptatt operasjon på full maskin.

Matvareprisene gikk opp 1 prosent i april

Økte matvarepriser trakk opp konsumprisindeksen fra mars til april og de siste tolv månedene. Prisene på mat førte også til oppgang i kjerneinflasjonen.

Annonse
Annonse
Annonse