Annonse

Nyheter

Bøndene krever å få dekket inn strømprisøkningen

Norges Bondelag krever at dekning for den ekstraordinære økningen i strømprisene tas inn i tilleggsforhandlingene om jordbruksoppgjøret.

HøstmøtetVinnerne av årets DLF Utmerkelser

DLF Samfunnsansvarspris gikk til Mere Mat for Fremtidens ferdigmat, DLF Innovasjonspris ble tildelt Haugen-Gruppen for Old El Paso Tortilla Pockets og DLF Merkevarepris ble tildelt Ringnes for Frydenlund.

Dagligvaretilsynet– Flest henvendelser om Emv

Dagligvaretilsynet har foreløpig ikke hatt noen formelle saker til behandling, men har fått mange henvendelser. Emv er det temaet som går mest igjen.

Leverandørene– Rabattene må følge varene

Under DLFs Høstmøte i Tønsberg torsdag, tok flere leverandører til orde for at rabattene som gis i større grad må følge varene ut til forbruker enn tilfellet er i dag.

Coop-sjefen– Vi må vokse mer over tid

Det har kokt rundt Coop i det siste. Under DLFs høstmøte i Tønsberg torsdag ble Coop-sjef Geir Inge Stokke frittet ut om både beslutningen om å kaste ut leverandørenes selgere fra butikk og det utvidede samarbeidet med Carrefour.

StorhusholdningReitan Retail lanserer Kolly

Reitan Retails satsing på storhusholdningsmarkedet skal hete Kolly. Selskapet skal levere mat til horeca-bransjen i hele Norge, med oppstart 1. februar 2022.

Dette er årets vinnere av NM i frukt og grønt

Onsdag ble heder, ære og premier overrakt til årets ferske norgesmestere i konkurransen NM i frukt og grønt dagligvare 2021.

Plastposer med personlighet

Kundene dine kjøper 782 millioner plastposer i året i Norge. Nå er Handelens Miljøfond klar med ny kampanje for å få ned forbruket.

I det banebrytende prosjektet skal det gjøres blokkjede-verifisert sporing av plastemballasje fra innsamling, sortering og resirkulering til det ender som nye avfallssekker. Foto: Grønt Punkt Norge

Først i verdenSporer 600 tonn plast fra innsamling til gjenvinning

Norsk Gjenvinning, Norfolier GreenTec AS og Grønt Punkt Norge AS har startet et pilotprosjekt for sporing av over 600 tonn plastemballasje.

Filip August Bendi vant årets kokk 2021

Filip August Bendi ble tirsdag kåret til Årets Kokk 2021. Han blir Norges kandidat til verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse – Bocuse d'Or 2022 og 2023.

Færre gårder – men flere driver med kjøttproduksjon

Det har blitt 17 prosent færre jordbruksbedrifter de siste ti årene. Bare innen kjøttproduksjon på storfe er det blitt flere bedrifter i perioden.

Tilleggsforhandlingene i jordbruksoppgjøret har startet opp igjen

Tilleggsforhandlingene mellom staten og landbruket, som i september ble utsatt av Solberg-regjeringen, har startet opp igjen med Støre-regjeringen.

Nordmenn synes det er trygt å gå ut og spise og handle – vil likevel fortsette med håndsprit

Ni av ti nordmenn vil at butikker og spisesteder skal fortsette med å tilby håndsprit etter gjenåpningen.

Nortura sier opp 147 ansatte i Steinkjer og Stavanger

I alt 79 ansatte i Nortura i Steinkjer og 68 i Stavanger mister jobbene sine. De skal få tilbud om ny jobb, men da må de flytte.

Reitan Handel skifter navn

– Vi skal skape verdier for flere og gi tilbake til samfunnet, sier administrerende direktør Ole Robert Reitan.

20 kommuner mangler kontanttjenester

Det mangler minibank, bank i butikk og bankfilial i 20 kommuner, og det er dermed umulig å gjøre bankinnskudd. Dette kan være lovstridig, ifølge Finanstilsynet.

Solide Aka-resultater

Aka-konsernet leverer et sterkt resultat før skatt per andre tertial 2021 på 186,4 millioner kroner, mot 203,3 millioner i samme periode i fjor.

Unge kildesorterer mer

Flere nordmenn i 20-årene kildesorterer metallemballasjen sin enn før. Fortsatt er de over 30 år flinkest, men de yngre tar innpå.

Dansk gresskar veier et halvt tonn

En kaféeier fra Græstad i Danmark har gått til topps i kåringen av landets største gresskar, med en gigant som veier 497,6 kilo.

Menneskers kjærlighet til ost og øl går så langt tilbake som 2.700 år

Kjærligheten mennesker har til ost og øl går langt tilbake i tid. Ifølge en studie var nettopp det pausematen til østerrikske arbeidere i en saltgruve for 2.700 år siden.

Svinnfri matmesse

All mat ble utnyttet på Østlandske Storhusholdningsmesse i forrige uke.

MatpratVil avlive myter om kjøtt

Hvor mye kjøtt spiser nordmenn? Og er det sunt eller usunt? Matprat vil avlive moderne myter om rødt kjøtt.

Extra Kongsberg gjenåpnet

Butikklokalet til Extra Kongsberg er holdt stengt av politiet etter den tragiske hendelsen i byen onsdag kveld. Nå er sperringen opphevet, og klokken syv i morges åpnet butikken dørene igjen.

Bærekraftansvarlig Johanne Kjuus og markedssjef for Naturli’ og plantebasert mat i Orkla Foods, Agnes Bing Orgland, foran matvogna som har besøkt studiesteder fra Kristiansand i sør til Trondheim i nord. Foto: Arne Kongsnes

Orkla satser ungt og tungt på plantebasert mat

Snaue halvparten av det norske folk prøvd plantebasert mat. I løpet av fem år vil Orkla Foods ha andelen opp til 75 prosent.

Mangel på slaktere fører til at den britiske regjeringen vil gi 800 utenlandske slaktere et seks måneders visum. Foto: Sturti | iStock

Storbritannia vil gi hastevisum til 800 slaktere

Friske dyr blir avlivet og kjøtt destruert på grunn av mangel på slaktere i Storbritannia.

Kongsberg-drapeneCoop-ansatte møtes for å snakke ut om hendelsene

Deler av dramaet på Kongsberg skjedde inne på en Coop Extra-butikk i sentrum av byen. Torsdag møtes de ansatte for å snakke om det som skjedde.

Alle drapene i Kongsberg ble trolig begått etter at politiet fikk kontakt med mannen

Politiet tror at alle drapene i Kongsberg onsdag skjedde etter at de fikk kontakt med gjerningsmannen første gang.

Sandra Borch (Sp) er ny landbruksminister i Støre-regjeringen. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Her er vår nye landbruks- og matminister

Sandra Borch (33) fra Senterpartiet er Norges nye landbruks- og matminister. – Det er veldig stort for meg, sier Borch.

NM-dommer Atle Sand fra Notim AS vurderer pinnekjøttet.

Norges største test av julemat

Julemat og pålegg er tema for årets NM i kjøttprodukter. 550 produkter fra 62 bedrifter bedømmes denne uka.

PolitietDet ble brukt flere våpen i drapene på Kongsberg

Politiet bekrefter at den siktede for drapene på Kongsberg brukte også andre våpen i tillegg til pil og bue.

Politiet om Kongsberg-siktet: Erkjenner forholdene

Mannen som siktet etter drapene på Kongsberg, har vært i avhør. – Han erkjenner forholdene, opplyser politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen.

Støre– Grufulle handlinger

– Det er grufulle handlinger som er avdekket. Dette er uvirkelig, sier påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) om drapene på Kongsberg.

Politiet bekrefter– Fem er drept

– Jeg kan dessverre bekrefte at det er fem drepte og to som er skadd, sier leder i Sørøst politidistrikt Øyvind Aas.

Erna Solberg– Fryktelige handlinger

– Gjerningsmannen har utført fryktelige handlinger, sier avtroppende statsminister Erna Solberg.

Ingen Coop-ansatte skadd

Ingen av de ansatte i Extra-butikken i Kongsberg er fysisk skadd, opplyser Coop i 22-tiden onsdag kveld. Det skal imidlertid ifølge politiet være personer som er blitt skadd i butikklokalene.

Extra-butikk åsted for Kongsberg-drama

En person har skutt mot folk med pil og bue i Kongsberg sentrum. Vedkommende skal blant annet ha oppholdt seg i en Coop Extra-butikk. Onsdag kveld melder politiet om flere skadde og omkomne.

Jonas Gahr Støre Trygve Slagsvold Vedum legger fram regjeringsplattformen ved Hurdalsjøen hotell. Foto: Torstein Bøe | NTB

HurdalsplattformenHer er det viktigste om mat og landbruk

Inntektsløft for bøndene, selvforsyningsgraden for mat skal opp til 50 prosent, Mattilsynet skal styrkes og dagligvarekjedenes makt begrenses.

Direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke etterlyser mye i forslaget til statsbudsjett for 2022. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

NHO Mat og Drikke: – Mangelfullt budsjettforslag

NHO Mat og Drikke etterlyser blant annet mer penger til kompetanse, rekruttering og kostholdsstatistikk.

Mange forbrukere føler seg lurt i dagligvarebutikken

Fire av ti norske forbrukere føler seg lurt som følge av for dårlig opprinnelsesmerking på matvarer. Det viser en undersøkelse fra Forbrukerrådet.

Kjøper leverandør av kassesystemer

Dataplan har inngått en avtale om oppkjøp Touch Soft, som leverer kassesystemer til varehandelen.

Felleskjøpet stanser salg av mineralgjødsel

På grunn av sterk prisvekst og et uforutsigbart internasjonalt marked vil ikke Felleskjøpet Agri selge mineralgjødsel inntil videre.

Ingunn Jordheim (innfelt) i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) mener økte alkoholavgifter vil stimulere svenskehandelen. Her er Systembolaget i Strømstad. Foto: Geir Olsen | NTB

– Stimulerer svenskehandelen

Både Bryggeriforeningen og Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) mener forslaget til økte alkoholavgifter vil sette fart på svenskehandelen.

Forslaget til statsbudsjett for 2022 for Landbruks- og matdepartementet er Olaug Bollestads siste. Her foreslår hun blant annet 10 millioner ekstra til Mattilsynet, her ved direktør Ingunn Midttun Godal. (Arkivfoto) Foto: Terje Bendiksby | NTB

10 millioner til digitalisering av Mattilsynet

Debatten om Mattilsynet har nok ressurser har vært frisk. Statsråd Olaug Bollestads siste hilsen er 10 millioner til økt digitalisering.

RingnesNå kjøres julebrusen ut

Denne uken kjøres julebrusen ut til butikkene. – Noen syns nok det er litt tidlig, men ikke julebrusfansen. De har ventet lenge nok, sier kommunikasjonssjef i Ringnes, Nicolay Bruusgaard.

Storheia vindpark er den største av vindparkene til Fosen Vind, og den andre av vindparkene som ble bygget. Da den ble overført til ordinær drift i februar 2020 var den Norges største med 80 turbiner og en installert effekt på 288 MW. Foto: Heiko Junge |

Reineiere på Fosen vant over vindkraftutbyggerne

Høyesterett gir medhold til reineierne i Fosen: Både Storheia og Roan vindkraftverk er satt opp i strid med urfolksrettighetene.

Bare fra august til september falt matvareprisene med 1,6 prosent, de siste 12 månedene er fallet 3,8 prosent. Foto: Heiko Junge | NTB

Matprisene faller aller mest

De siste 12 månedene har prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer falt hele 3,8 prosent.

Under halvparten sier ja til å bruke munnbind

46 prosent er positive til at vi skal bruke munnbindher i landet, ifølge Norsk koronamonitor. Samtidig har aldri så få fryktet å bli smittet.

Grønne avfallsposer er blitt et pengesluk for Oslo

Oslo kommune vurderer å kvitte seg med biogassanlegget på Romerike som produserer gass og gjødsel av matavfall fra innbyggerne i hovedstaden.

Emil Iversen velger Grilstad som sin private hovedsponsor

Emil Iversen velger Grilstad som sin private hovedsponsor fram til og med VM i Trondheim i 2025.

Nille tilbakekaller grøsser-godteri

Nille AS kaller tilbake posen «Horror Candy Bag» med kjærligheter på pinne. Pinnen kan løsne eller knekke slik at plastbiter kan bli igjen i produktet.

Coop utvider samarbeidet med fransk dagligvaregigant

Dagligvarekjeden Coop og franske Carrefour skal samarbeide om innkjøp fra internasjonale leverandører.

Matkasseleverandør henter krefter fra Coop

CoopX-leder Anton Nytorp er ansatt som teknologidirektør i LMK Group, selskapet bak blant annet Adams Matkasse og Godtlevert.

Konserndirektør Ståle Gausen i Grilstad AS (t.v.) daglig leder Guro Espeland i i Jæder Ådne Espeland AS, påtroppende daglig leder Terje Wester i Gudbrandsdal Slakteri AS, konsernsjef Jørgen Wiig i Grilstad AS, styreleder Terje Jonny Sveen i Gudbrandsdal

Eierskapet klart for nytt slakteri på Otta

Grilstad, Jæder, fire kommuner og lokale bønder skal eie og drive Gudbrandsdal Slakteri på Otta.

Overtar to nye pizzakjeder i Tyskland

New York Pizza kjøper pizzakjedene Flying Pizza og Pizza Planet, som til sammen har 73 franchisedrevne utsalgssteder i Tyskland.

Snarkjøp GruppenSkal halvere matsvinnet innen 2030

Snarkjøp Gruppen har et mål om å halvere matsvinnet innen 2030. Kjeden har valgt Mat-Norge sin løsning for matsvinn.

Tine lover lengre skaft i starten av november

Treskjeen som følger med Tines yoghurtbegre, har skapt mye frustrasjon. Tidlig i november skal en erstatning være på plass, lover Tine.

Mer åpne grenser får Virke til å frykte for norske arbeidsplasser

Virke frykter arbeidsplasser forsvinner til Sverige som følge av gjenåpnede grenser. De vil ha lavere avgiftsnivå for å holde nordmenn i norske butikker.

Utbrudd av hepatitt A stammer trolig fra mat

Folkehelseinstituttet har oppdaget et utbrudd av hepatitt A. Ti personer er foreløpig påvist smittet, sannsynligvis gjennom mat.

Konsernsjef Anne Marit Panengstuen i Nortura orienterte i dag de ansatte om selskapet bygger ned skjærevirksomheten i Steinkjer og Stavanger (arkivfoto). Foto: Ørn E. Borgen | NTB

Nortura legger ned deler av virksomheten – 147 jobber i fare

79 ansatte i Steinkjer og 68 i Stavanger står i fare for å miste jobben sin på grunn av en ny Nortura-fabrikk i Tønsberg.

Norgesgruppen lanserer bærekraftsfond

Norgesgruppen ønsker å samarbeide tettere med resten av verdikjeden for mat om prosjekter innen helse, miljø og mennesker, og lanserer nå bærekraftsfondet Handle. 100 millioner kroner skal brukes de neste årene.

Annonse
Annonse
Annonse