20 norske restauranter har nå Michelin-stjerner
I alt 20 norske restauranter har nå stjerner i den prestisjefylte Michelin-guiden. Stavanger-restauranten Re-Naa ble den andre i Norge med tre stjerner.
– Norge er en matnasjon i stjerneklasse. Jeg håper dette vil bidra til at enda flere får øynene opp for Norge som en spennende matdestinasjon, og at det kan inspirere flere til å satse på restaurant- og matfag. Den sterke norske matkulturen representerer et viktig potensial for norsk reiseliv inn i fremtiden, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) etter utdelingen i den finske hovedstaden Helsingfors mandag kveld.
Mat basert på kortreiste, norske råvarer, bærekraftig og etisk dyrehold og uvanlige kombinasjoner og tilberedt av kokker med yrkesstolthet og ambisjoner ut over det vanlige, kjennetegner de som er tildelt Michelin-stjerner.
I Norge er det etter utdelingen mandag kveld 20 restauranter som har stjerner. Skalaen går fra én til tre. Det er 17 som har én stjerne, én som har to, og fra og med nå to som har tre.
– Lykkeligste mann på jord
Kjøkkensjef og eier Sven Erik Renaa var til stede i salen da han helt på slutten av utdelingen, da alle trodde det hele var over, ble ropt opp. Livsverket hans, restauranten Re-Naa, er tildelt tre stjerner av Michelin-dommerne. Sammen med Oslo-baserte Maaemo troner nå Stavanger på toppen i Restaurant-Norge.
– Jeg må være den lykkeligste mannen på jord, sier kjøkkensjefen på telefon fra Helsingfors til NTB.
Han inntok podiet sammen med kona og partneren Torill Renaa. De hadde tatt turen til prisutdelingen i Helsingfors uten noen forventninger om videre avansement fra de to stjernene restauranten i Stavanger allerede var i besittelse av.
– Jeg har drømt om dette. Men da jeg åpnet vår restaurant for 15 år siden, så drømte vi ikke om dette, for det var ingen restauranter utenfor Oslo som hadde noen stjerner i Michelin-guiden. Men så ble vi den første utenfor Oslo som fikk en slik stjerne, så var vi den første utenfor Oslo som fikk to. Og nå er vi f … meg den første utenfor Oslo til å få tre Michelin-stjerner, sa Renaa på podiet.
President Kyrre Dybdal i Norske Kokkers Landsforening er glad for at Norge har fått sin andre trestjerners restaurant.
– Fikk de sin tredje? Herregud. Det er helt fantastisk for de to og for matnasjonen Norge. Det ikke tvil om at det å jage medaljer og stjerner er for de få, men det er noe som alle tjener på. For reiselivsnasjonen Norge er det utrolig viktig, sier Dybdal.
Flytende kunst
I alt 20 norske restauranter har nå stjerner i den renommerte guiden. Ingen ligger lenger nord enn Trondheim, og det er klar overvekt av restauranter i Oslo og Stavanger. Men også Trondheim med to, og Bergen og Lindesnes, er representert i det celebre utvalget Michelin-restauranter i Norge.
Årets ene nykommer er likevel helt spesiell. Restaurant Iris er lokalisert inne i verdens største flytende kunstinstallasjon Salmon Eye i Hardangerfjorden i Rosendal. Der har den danske kjøkkensjefen Anika Madsen bygget opp en meny som lot til å imponere inspektørene fra Michelin-guiden.
Etter mindre enn ett års drift fikk ikke bare Madsen utmerkelsen Young Chef Award, men hele restauranten ble tildelt én Michelin-stjerne.
– Jeg er målløs over dette. Jeg er veldig lykkelig og stolt. Dette betyr mye for meg, og jeg håper at jeg kan være en rollemodell for andre yngre kokker der ute, sa Madsen da hun mottok hederen.
Iris omtaler seg selv som en ekspedisjonsrestaurant, og sammen med Salmon Eye bygger de på en visjon om å informere og inspirere verden om å spise mer ansvarlig produsert mat.
– Dette betyr veldig mye for et lite team i Rosendal og er en stor anerkjennelse av verdiene og konseptet Iris og Salmon Eye står for, men det viktigste er selvsagt at teamet leverer unike matopplevelser, sier daglig leder Sebastian Torjusen for Salmon Eye og Iris.
Uten vinduer
Årets andre nykommer er Bar Amour. Den vindusløse, tidligere cocktail-baren i andre etasje over Tranen på Alexander Kiellands plass i Oslo ble den andre norske restauranten som mandag fikk sin første stjerne.
Restauranten og dens kjøkkensjef Carlos DeMedeiros har fått mange strålende anmeldelser i norsk presse for sin fusjon mellom det norske og portugisiske kjøkkenet.
– Det som skjer på Bar Amour, bør være pensum for kokker og vinkelnere, skriver Aftenpostens anmelder etter å ha besøk stedet
Eneste tostjerners
Som den eneste i Norge gikk Oslo-restauranten Kontrast opp til å holde to Michelin-stjerner. Under prisutdelingen fikk også en grønn Michelin-stjerne for bærekraftig, etisk og miljømessige hensyn i driften.
Kontrast er ledet av den svenske kjøkkensjefen Mikael Svensson, som også er også kåret til en av de 300 beste kjøkkensjefene i verden.
– Jeg er målløs. Jeg har med laget mitt, som er med på alle de ville ideene vi har og alle som er med på dette og gjør alt dette mulig, sa Svensson.
På lista over norske Michelin-restauranter fra i fjor er det minst to som har måtte ta konsekvensen av den økonomiske situasjonen. Schlägergården Restaurant på Lilleaker i Oslo stengte i februar. Også undervannsrestauranten Under i Lindesnes la ned driften i noen måneder og endret profil, men fikk likevel beholde den ene stjernen da utdelingen av årets stjerner var gjennomført mandag.