Nyheter

Nina Sundqvist med Norges mest kjente merkeordning for mat - Nyt Norge.

65 prosent velger alltid norsk mat

Matmerks årlige forbrukerundersøkelse ble gjennomført i oktober, og bekrefter mistanken om at koronakrisen har gjort nordmenn flest mer opptatt av å velge norsk mat.

Publisert Sist oppdatert

Stiftelsen Matmerk gjennomfører årlig en forbrukerundersøkelse om folks holdninger til norsk mat og til merkeordningen Nyt Norge.

– Helt siden Matmerk startet med å måle nordmenns holdninger til norsk mat har vi sett en markant og jevn økning i norskpreferansen. I år sier så mange som 65 prosent at de alltid velger norske matvarer når det er mulig, noe som er ny rekord, stråler Matmerk-sjef Nina Sundqvist.

De har heller aldri målt så høy hjulpet kjennskap til Nyt Norge som de har gjort i år. Den er på 93 prosent, en oppgang på 4 prosent fra i fjor. Det gjør Nyt Norge-merket like kjent som Nøkkelhullet, Norges mest kjente merkeordning for mat.

– Flere norske forbrukere sier at de er blitt mer opptatt av å velge norsk, samtidig ser vi at flere da blir

Gledelig mulighet

Nytt i årets undersøkelse er at Matmerk har spurt om hvilke, om noen, merkeordninger forbrukerne selv mener de orienterer seg etter når de handler i matbutikken. Nyt Norge er den merkeordningen flest nordmenn sier de ser etter når de handler mat. 6 av 10 forbruker sier de ser etter Nyt Norge, alltid, ofte eller noen ganger når de handler mat, noe som er hyppigere enn for eksempel Grovhetsskalaen for brød eller Nøkkelhullet.

– Nyt Norge skal gjøre det lett å velge norsk i butikk, og selv om dette spørsmålet ikke måler hva folk faktisk gjør, så er det gledelig at såpass mange oppfatter at denne merkeordningen gir dem muligheten til å finne fram til norsk mat i butikkhyllene, sier Sundqvist.

Sterk støtte til produsentene

Årets undersøkelse viser at støtten til de som lager maten vår er stor i Norge. De viktigste grunner til å velge norsk mat er knyttet til ønske om å ta vare på norske arbeidsplasser, støtte norsk matindustri og støtte norske bønder.

– Alle som arbeider med å produsere maten vi spiser kan være trygge på at vi ser den innsatsen de gjør, og at vi som forbrukere setter pris på det. Vi har noen konkurransefortrinn i matproduksjonen andre land bare kan misunne oss, slår Nina Sundqvist fast.

– For meg som elsker norsk mat er dette stor inspirasjon til å fortsette samfunnsoppdraget Stiftelsen Matmerk har for å få enda flere til å velge norsk mat, og synliggjøre folka som produserer den og alt kvalitetsarbeidet som ligger bak, legger hun til.

Forbrukerundersøkelsen ble gjennomført i oktober 2020, i et utvalg på 1000 respondenter.

Powered by Labrador CMS