Stille ved Nordby shoppingsenter ved Svinesund i Sverige, men undersøkelse viser at nordmennene vil komme tilbake. 

Vidar Ruud / NTB scanpix

9 av 10 vil gjenoppta grensehandelen etter koronaen

Arne Kongsnes
Publisert: 27. mai 2020 kl 08.40
Oppdatert: 27. mai 2020 kl 09.14

Grensehandelen falt 57 prosent i første kvartal sammenlignet med samme kvartal i 2019. Samtidig sier 9 av 10 nordmenn av de vil gjenoppta grensehandelen når koronasituasjonen er over.

Vi kan ikke fortsette å ha en avgiftspolitikk på autopilot

Nordmenn brukte 13,8 milliarder kroner på grensehandel fra andre kvartal 2019 til og med første kvartal 2020. Nedgangen på 15 prosent er det største fallet siden Statistisk sentralbyrå (SSB) startet målinger av grensehandelen i 2004.

– At stengte grenser fører til et så stort fall i grensehandelen viser med all tydelighet hvor stort dette problemet faktisk her, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Omsetningen flyttet hjem

Brubakk viser til at både Vinmonopolet og dagligvaresektoren kan vise til kraftig salgsvekst siden midten av mars.

– Dette viser at den kraftige veksten i omsetning og salg av alkoholholdig drikke og dagligvarer i Norge siden grensene ble stengt i mars, skyldes at omsetningen fra grensehandelen er flyttet fra Sverige til Norge, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Også Virke mener de stengte grensene har vært positivt for norske virksomheter.

− Vi ser klart økt omsetning særlig i butikkene som ligger tett på svenskegrensen. Samtidig viser tall fra analyseselskapet Nielsen at omsetningen av særlig sjokolade, brus/mineralvann, snus og sigaretter har økt betydelig etter at reiserestriksjonene ble innført, sier direktør Harald Jachwitz Andersen til NTB.

Normalen venter

En befolkningsundersøkelse Ipsos har gjennomført for NHO Mat og Drikke viser at folk flest likevel kjøper og drikker omtrent like mye alkoholholdig drikke og mineralvann som de gjorde før grensene stengte.

Nielsen Norges grensehandelsundersøkelse viser at når nordmenn først handler produkter med høye avgifter, som alkohol, brus, tobakk og godterier, handler de også kjøtt, meieriprodukter og pålegg.

Samtidig viser Ipsos' undersøkelse for NHO Mat og Drikke at hele 88 prosent, altså nesten ni av ti, vil gjenoppta grensehandelen i Sverige når grensene åpnes igjen.

– Vi kan ikke fortsette å ha en avgiftspolitikk på autopilot, og se passivt på at avgiftsinntekter og arbeidsplasser flyttes til Sverige, mener Brubakk, og viser Danmarks målrettede

Saken fortsetter under annonsen

avgiftsreduksjoner, som ført til redusert grensehandel og flytter verdiskaping hjem.

Underrapportering?

Rådgiver Jarle Kvile i SSB sier til NTB at det er knyttet stor usikkerhet til grensehandelstallene. Statistikken lages ved hjelp av en spørreundersøkelse med om lag 1.200 deltakere.

– Det kan være at noen av respondentene har kviet seg for å oppgi faktiske turer over grensen foretatt i mars, som kan ha ført til en underrapportering i undersøkelsen, sier Kvile.