Nyheter

Folvengaard vant landbrukets innovasjonspris 2020. Fra venstre: Alf Erik Gjørven, Rolf Olav Gjørven og Dag Hjelle.

Algebønder vant Landbrukets innovasjonspris 2020

Landbrukets innovasjonspris 2020 gikk til Folvengaard AS. Gründerne Rolf Olav Gjørven og Dag Hjelle har startet algeproduksjon på eget gårdsbruk.

Publisert Sist oppdatert

– Innovasjonsprisen er en stor kilde til inspirasjon for arbeidet med å realisere prosjektet fullt ut, sier vinnerne som fikk prisen på konferansen «Mat og Landbruk» i regi av Norsk Landbrukssamvirke.

Ved hjelp av lokale naturressurser og husdyrgjødsel fra egen gård, produserer Folvengaard mikroalger som skal bli til mat og fôr. Lokalproduserte proteinkilder, som mikroalger, kan bidra til at Norge lykkes med høyere selvforsyning og en enda mer bærekraftig matproduksjon.

– Folvengaard er en pioner. De viser definitivt at norske bønder kan tenke nytt og bærekraftig. Jeg har stor tro på at mikroalger, produsert på norske gårdsbruk kan gjøre oss mer selvforsynt med protein og slik bedre matsikkerheten vår, sier fagsjef Åge Klepp for innovasjon i Norsk Landbrukssamvirke.

Landbrukets innovasjonspris deles ut av Norsk Landbrukssamvirke og prisen løfter frem og hedrer personer eller bedrifter som har evnet og våget å satse på innovasjon innen bioøkonomien. Juryen har i sin vurdering lagt vekt på at kravet til å tenke sirkulærøkonomi vil utfordre alle bransjer, inkludert jordbruket.

– Det er flott å se at noen tørr å gå foran. Algebøndene viser at jordbruket også er langt fremme når det gjelder nytenkning, sier mat og landbruksminister Olaug Bollestad, som delte ut prisen.

Rolf Olav Gjørven og Dag Hjelle har ambisiøse planer fremover, blant annet flere pilotprosjekter.

– I år vil vi sette i drift pilotanlegg for mikroalgebasert dyrkning av proteiner og fettsyrer for deretter å tilby slike pilotanlegg til gårdsbruk, prosessindustri og havbruksbedrifter som vil prøve ut denne teknologien sine produksjonslinjer.

Powered by Labrador CMS