Nyheter

Vil ha i pose og sekk: Nordmenn er glade for å kunne gå ut og spise igjen, men kun 3 % av de spurte ser frem til å lage færre måltider selv. Foto: Pixabay

Bevisst forhold til matsvinn

9 av 10 nordmenn har et bevisst forhold til det å kaste mat. Kun 10 prosent av de spurte i en fersk undersøkelse stiller seg nøytrale til dette.

Publisert Sist oppdatert

En ny rapport ser nærmere på om koronakrisen har påvirket nordmenns matvaner og holdninger til mat. Den er basert på en undersøkelse som Norstat har gjort for Too Good To Go.

Den viser blant annet at:

  • 9 av 10 nordmenn har et bevisst forhold til det å kaste mat. Kun 10 % av de spurte stiller seg nøytrale til dette.
  • 1 av 4 hevder de har fått nye matvaner og kokkeferdigheter som følge av koronakrisen. De er først og fremst blitt flinkere til å bruke opp rester og lage flere av måltidene selv, etterfulgt av det å eksperimentere mer på kjøkkenet.
  • 1 av 5 kaster mindre mat enn før. De oppgir bedre planlegging av innkjøp som hovedgrunnen til dette, etterfulgt av det å ha mer tid til å utnytte råvarene.
  • 18 % har fått et lavere matbudsjett, mens 15 % bruker mer penger på mat.
  • Nordmenn vil ha i pose og sekk – både tid til å lage mat og mulighet for å spise ute. På spørsmål om hva folk gleder seg mest til når samfunnet åpner igjen, ligger det å spise ute med familie og venner på topp (56 %), mens kun noen få ser frem til å lage færre måltider selv (3 %).
  • Nordmenns holdninger til mat er svært påvirket av den siste tiden. 40 % verdsetter mat i større grad enn før koronakrisen, og 67 % har fått økt respekt for dem som jobber med å skaffe oss mat; fra bønder til ansatte i matbutikken. 26 % har fått ny kunnskap om norsk matproduksjon.

De unge – personer i aldersgruppen 18 til 25 år – er minst bevisste på matkasting. Men det er noen lyspunker. De unge er blitt flinkere til å lage mat enn resten av befolkningen, og opplever på enkelte områder mer positive holdningsendringer.

Rapporten kan lastes ned her.

Powered by Labrador CMS