Nyheter

Lastebiler i kø ved Dover i England. Britiske dagligvarebutikker har fått beskjeder om å fylle lagrene i helga, i forberedelse på en hard brexit. Foto: Frank Augstein, AP/NTB

Britiske supermarkeder fyller opp lagrene i påvente av hard brexit

Britiske dagligvareaktører har fått beskjed av regjeringen om å fylle lagrene. Årsaken er at en brexit uten avtale ligger i kortene, ifølge Sunday Times.

Publisert Sist oppdatert

Avisa skriver at matprodusenter har blitt advart om at grønnsaker vil være mangelvare i tre måneder fra nyåret, og beredskapsfolk forutser at en hard brexit vil utløse panikk-kjøp og varehamstring i enormt omfang.

Det var 5 kilometer lastebiler i kø ved havnebyen Dover fredag og 15 kilometer i franske Calais ved Den engelske kanal lørdag. Skylden for køen ved Dover legges på at massevis av varer er bestilt til lagre.

Ifølge Sunday Times har Johnson-regjeringen bedt leverandører av vaksiner, medisin og medisinsk utstyr om å sikre seks uker med forsyninger på sikrede lokasjoner i Storbritannia.

Sunday Telegraph har fått opplyst at regjeringen arbeider med en pakke for næringer som vil bli spesielt hardt rammet i et no deal-scenario. Fiskere, sauebønder og bilprodusenter er blant dem vil bil omfattet av støttepakken, som skal beløpe seg til et sted mellom 8–10 milliarder pund. Det tilsvarer mellom 93 milliarder og 116 milliarder kroner.

Statsminister Boris Johnson sier at forhandlingene med EU med stor grad av sannsynlighet vil bli resultatløse, og at Storbritannia vil forlate EU uten at det foreligger en avtale.

Partene har gitt seg selv frist ut søndag til å finne ut om de skal fortsette forhandlingene. Overgangsperioden utløper ved nyttår. Lørdag kveld sa en britisk regjeringskilde at EUs tilbud fremdeles er uakseptabelt, men at samtalene fortsetter.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS