Nyheter

Dette er årets Matprisvinnere er kåret: Rest, Kompass & Co og Matsjokket på NRK. Foto: Per Sollerman

Dette er årets Matprisvinnere

Matsvinn var et viktig kriterium i kåringen av årets vinnere, der både Kompass & Co, Restaurant Rest og Matsjokket på NRK vant priser for å sette dette temaet høyere på agendaen på ulike måter.

Publisert Sist oppdatert

Matprisen 2020 gikk av stabelen 7.desember direktesendt på Matkanalen. Av totalt ti kategorier hadde tre av vinnerne i hver sin kategori matsvinn som satsingsområde.

Kompass & Co vant «Barne- og ungdomsprisen». Den sosiale entreprenøren skaper arbeidsplasser og omgjør disse til mestringsarena gjennom en egenutviklet metode som heter Miljøarbeid-i-arbeid. På Frydenberg ungdomsskole lager de lunsj til skolens elever og leverer catering til eksterne kunder, basert på overskuddsråvarer.

– Vi overfører kunnskap om matsvinn og hvordan forhindre matsvinn fra kantina til elevene på skolen og til ungdom som jobber i kantina, sier Sherry Hakimnejad i Kompass & Co i en pressemelding.

«Årets vinner er en aktør som viser vei og som forvandler det gamle til noe nytt. «Vi ser gull der andre ser søppel», sier de selv om det de gjør. Vi ser gull i Kompass & Co», er juryens begrunnelse.

Rest ble vinner av «Årets kjøkken», og juryens begrunnelse er at de viser uvanlig kreativitet og er kompromissløse og ukonvensjonelle i sine råvarevalg. Gjestene på restauranten reiser hjem med mer kunnskap om bærekraftig matproduksjon enn da de satt seg ved bordet. Årets vinner viser at veien fra råvarenes opphav til våre matbord faktisk innebærer noen moralske og miljømessige valg.

NRKs satsing i fjor høst, Matsjokket, fikk prisen som «Årets formidler» gjennom sin måte å formidle kunnskap, som setter folk i stand til å ta mer bevisste matvalg.

«Vinneren av denne prisen roper ut for at matsvinn nettopp ikke bare skal forsvinne, men være noe vi alle må ta ansvar for», heter det i juryens begrunnelse.

Til grunn for Matprisen ligger konseptet «Et bærekraftig måltid», og gjennom både prisutdeling og seminar hedrer de enkeltmennesker og virksomheter som bryr seg. Mennesker som setter økologi og bærekraft i fokus, og som bidrar til at det serveres flere bærekraftige måltider.

Powered by Labrador CMS