Nyheter

Dette er nordmenns middagsvaner

Ifølge en fersk undersøkelse fra YouGov på oppdrag fra Matprat, spiser 67 prosent av nordmenn middag hver dag, mens 29 prosent holder seg til tre ganger i uka eller oftere.

Publisert Sist oppdatert

– For noen er middagen dagens største og viktigste måltid, og gjerne et samlingspunkt for familie og venner. Men mange av oss spiser også alene, ja flere og flere, sier direktør Dag Henning Reksnes i Matprat i en pressemelding.

For å finne ut mer om nordmenns middagsvaner, har Matprat gjennomført en undersøkelse. Her kommer det frem at én av tre i Oslo svarer at de vanligvis spiser middag alene. Det å spise middag sammen er aller viktigst for familier med barn. Både før man får barn, og etter at barna har flyttet ut, opplever man det å samles til middagsmåltidet som mindre viktig:

– Tallene er klare på at de som enda ikke har etablert familie, har en situasjon rundt middagen som skiller seg ut fra resten av befolkningen. For deres del er det ikke så viktig hvor og hvordan de inntar middagen, og de spiser heller foran TV-en enn på kjøkkenet eller i spisestua: 34 prosent svarer at de spiser middag i sofaen, mens kun 30% svarer at de spiser middag på kjøkkenet, forteller analyseansvarlig i Matprat, Gunnar Thoen.

– Så fort man stifter familie dannes også vaner rundt middagsmåltidet som til en viss grad varer livet ut. Undersøkelsen viser at man da i langt større grad spiser middagene på kjøkkenet eller i spisestuen.

Det samme ser man når det gjelder planlegging av middagen:

– 50 prosent av de som ikke har etablert seg planlegger ikke middagen før samme dag – noe som endrer seg når man får barn, og vedvarer også etter at barna har flyttet ut, forteller han.

Nettopp dette mangfoldet rundt middagen i Norge, ønsker MatPrat å rette fokus på i den nye fotoutstillingen «Middag i Norge 2020» som åpner på Youngstorget i Oslo i dag, 2. november.

– Vi ønsker å synliggjøre med bilder hva middagsmåltidet er og betyr i 2020, forteller direktør Reksnes.

Dokumentarfotograf Andrea Gjestvangs bilder viser nettopp en del av det mangfoldet rundt middagen som finnes i Norge i dag. Her møter man kaotiske småbarnsfamilier, studenter som spiser knekkebrød til middag i senga, og enslige unge og gamle som spiser alene.

Gjestvang forteller at målet med bildene er å vekke nysgjerrigheten til dem som ser på:

– Hvem er disse menneskene? Hva spiser de, og hvordan har de det hjemme hos seg? Jeg prøvde å fange den unike stemningen i de ulike middagssituasjonene og å få frem personligheten både i dem jeg portretterte og i omgivelsene, forklarer hun.

– Jeg forsøker ikke å pynte på virkeligheten, det er jo nettopp det uperfekte som gjør oss menneskelig og som kan få oss til å kjenne oss igjen i andres liv.

Fotoutstillingen er gratis for alle, utendørs, og åpen fra 2.-16. november. Du kan også se fotoutstillingen digitalt på matprat.no.

Powered by Labrador CMS