Annonse
Norge importerte 61 prosent av alt matkorn i fjor og har siden 2003 vært uten beredskapslagre for matkorn. Det gjør landet sårbart, mener bonde og tidligere leder i Norske Felleskjøp Lars Fredrik Stuve. Foto: Audun Braastad, NTB scanpix
Tidligere Felleskjøp-sjef

Etterlyser beredskapslagre for korn

Stuve er bonde og tidligere leder for Norske Felleskjøp. Han peker på at manglende beredskapslagre og stor import gjør Norge utsatt dersom handelen blir rammet.

I 2019 var 39 prosent av matkornet, hvete og havre, produsert i Norge. Resten ble importert, ifølge tall fra Landbruksdirektoratet. 

– Dette gjør oss sårbare om det skulle bli avskjæring av importmulighetene, sier Stuve til  Klassekampen.

Han anslår at et det koster mellom 30 og 40 millioner å sørge for å ha fire måneders forbruk på lager. 

Per Olaf Lundteigen i Senterpartiet mener det er et problem at den norske beredskapen er basert på forutsetningen om at handelen med mat fungerer. 

– Jeg tror denne pandemien vil føre til et før og etter i synet på norsk matvaresikkerhet, sier Lundteigen. 

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) skriver i en epost til Klassekampen at matberedskapen er basert på at produksjon og forsyning går som normalt også i kriser. 

«Selv i denne verdensomspennende koronakrisen ser land viktigheten av å opprettholde varehandel og forsyning med matvarer. Det er per nå ingen nedstengning av kornmarkedene, og omsetningen i kornmarkedet pågår som normalt», skriver hun.

(©NTB)

Annonse
Annonse