Nyheter

Adeleide Dybsland får endelig bruke munnbind på jobb i Extra-butikken på Hitra. Foto: Privat

Får endelig bruke munnbind på jobb

Adeleide Dybsland har legeerklæring på at hun skal ha munnbind og hansker på jobb. Men Coop nektet henne å bruke det helt til saken havnet i lokalavisen.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har en kronisk sykdom som gjør meg veldig sårbar for smitte av Covid19. Jeg har hele tiden vært åpen om at hvis jeg vant min kamp, så skal jeg hjelpe andre! Det er egentlig tragisk at arbeidsgivere ikke skjønnet at et munnbind beskytter både den ansatte og kunden, sier Adeleide Dybsland til Dagligvarehandelen.

Da Norge stengte ned i mars ble Adeleide Dybsland sykemeldt i to måneder. Legene fryktet at det kunne gå svært dårlig med henne dersom hun ble smittet av koronaviruset.

I mai skulle Trondheims-kvinnen komme tilbake på jobb på Extra på Hitra, og hun hadde legeattest på at hun måtte bruke munnbind og hansker på arbeid. Men det fikk hun ikke lov til. Hun har fortalt til Adresseavisen at sjefen hennes sa Coop sentralt hadde bestemt at de ansatte ikke skulle bruke slikt smittevernutstyr.

– De tok ikke hensyn til at jeg er langt mer utsatt for smitte enn andre på jobben, forteller Dybsland til VG. Helt siden hun var 12 år har hun hatt grå stær og betennelse på regnbuehinnen. For å kontrollere øyesykdommen, går hun på medisiner som er immundempende, altså gjør immunforsvaret mindre motstandsdyktig.

Hun gikk på arbeid med en sterk, kvalmende redsel. En dag ringte kundene ambulanse fordi 25-åringen skalv og hyperventilerte i kassen.

Faren hennes skrev brev til Coop sentralt, uten at det hjalp. Men etter at faren ringte Adresseavisen, ble det endring. Nå kan hun endelig gå på arbeid uten frykt – og med munnbind og hansker.

Kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen, beklager saken og sier til VG at retningslinjene lar de ansatte få benytte munnbind på jobb ved erklæring fra lege.

– Vi beklager at den ansatte har blitt nektet dette og har ryddet opp i saken. Her har informasjonen ikke kommet godt nok frem til butikken, og det beklager vi, sier han.

Powered by Labrador CMS