Annonse
Partileder Siv Jensen og finanspolitisk talsperson Sylvi Listhaug presenterer Frps alternative budsjett for 2021 under en pressekonferanse på Stortinget i Oslo mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen | NTB
Partileder Siv Jensen og finanspolitisk talsperson Sylvi Listhaug presenterer Frps alternative budsjett for 2021 under en pressekonferanse på Stortinget i Oslo mandag.  Foto: Håkon Mosvold Larsen | NTB  

FrP krever svenske avgiftstilstander

– Frp tar folk flest og norsk økonomi på alvor. Derfor foreslår vi en grensehandelspakke som vil bringe avgiftene på typiske grensehandelsvarer ned til svensk nivå, sier finanspolitisk talsperson Sylvi Listhaug.

Her er kuttforslagene

Fremskrittspartiet foreslår en grensehandelspakke som vil bringe avgifter på viktige varer, som nordmenn reiser til grenseområdene for å kjøpe, ned til svensk nivå.

Her er forslagene og kostandene dersom kuttene tas fra 1. januar:

  • Fjerne avgiften på sjokolade- og sukkervarer – 1,55 milliarder kroner

  • Fjerne avgiften på alkoholfrie drikkevarer – 2,14 milliarder kroner

  • Fjerne grunnavgiften på engangsemballasje – 2,2 milliarder kroner  

  • Kutte alkoholavgiftene på øl og vin/sterkøl til svensk nivå – 5,75 milliarder kroner

  • Kutte avgiften på snus til svensk nivå – 1 milliard kroner

Totalen her er i overkant av 11 milliarder kroner.

LES MER | Regjeringens forslag: Lettbrusen eneste unntak fra avgiftsøkninger

– FrP mener alvor

Slik kommenterer administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke forslagene fra FrP:

– Det er helt tydelig at FrP mener alvor i sitt arbeid med å redusere den ødeleggende grensehandelen. Avgiftskuttene de foreslår er målrettede og vil være effektive for å få redusert de store varevolumene som selges på svensk side av grensen og som bidrar til enorme tap av verdiskaping, arbeidsplasser og avgiftsinntekter på norsk side. Samtidig er det verdt å merke seg at det også er store prisforskjeller på brennevin mellom Norge og Sverige og at også dette er en varekategori som bidrar til grensehandelen.

Smertelig for KrF og Venstre

Inndekningen finner partiet der det smerter mest hos regjeringens småpartier Venstre og Kristelig Folkeparti: Kutt i bistanden på 11 milliarder kroner, samt kutt på 3 milliarder kroner til kvoteflyktninger ved å sette antallet Norge skal motta til null, mot regjeringens forslag på 3.000 til neste år.

Kutter i landbruket

FrP kutter også mer enn 1,6 milliarder kroner i tilskuddene til landbruket. Her er de største postene: 

  • Effektiviseringskutt på 137 millioner kroner i Mattilsynet

  • Kutt i oppkjøp av melkekvoter: 189 millioner kroner

  • Kutt i tilskudd til Landbrukets utviklingsfond (LUF): 300 millioner

  • Kutt i direkte tilskudd: 1 milliard kroner

Krevende forhandlinger

FrP-leder Siv Jensen medgir til NTB at forhandlingene kommer til å bli krevende med kravlisten som Frp nå har lagt på bordet.

– Men ingen ting er umulig, og det avhenger selvsagt av forhandlingsviljen til de tre regjeringspartiene. De vet jo veldig godt at de må ha flertall for å få budsjettet gjennom, og da må de være villig til å gjøre betydelige endringer, sier hun til NTB.

 

Annonse
Annonse