Nyheter

Mari Ulset har tidligere beskrevet interiørtrendene på en treffende møte, og nå er turen kommet til mattrendene. Foto: Thor Brødreskift

Gjør narr av trendene og viser hvor lett vi lar oss lede

En dæsj av barndommens fascinasjon for kjendiser. En klype estetikk fra gamle ukeblader og en forkjærlighet for matoppskrifter. Vips så hadde Mari Ulstein kokt i hop noe så sjeldent som en roman om vårt forhold til mat.

Publisert Sist oppdatert

Mari Ulset er klar med ny roman, kalt «Delte opplevelser». Her møter vi en tidligere kjendiskokk, Andrea Bang, som nå lever et liv utenfor rampelyset. Boken er breddfull av matkunnskap – og den sier mye om skiftende matrender de siste tjue årene.

Ulset forteller at det var flere ting som inspirerte henne i skriveprosessen. Ved siden av at hun bladde mye i bestemorens ukeblader og lot seg fascinere av kjendiskulturen i barndommen, var også en kokebok hun likte godt da hun gikk på ungdomsskolen med på gi input. Forfatteren av denne var en engelsk diplomatdatter, og hun bød på oppskrifter med inspirasjon fra hele verden.

– Jeg elsket den boken, ler Ulset, og legger til at hun, så godt det lot seg gjøre med de ingrediensene hun klarte å oppdrive i nærbutikken, forsøkte seg på noen av rettene – med varierende hell.

Så gikk det noen år før den kokkelerende diplomatdatteren igjen dukket opp på Ulsets radar.

– For noen år tilbake leste jeg tilfeldigvis om denne igjen. Hun var da skilt og barna var voksne og spredt for alle vinder. Det var der jeg fikk ideen om kokebokforfatteren som ikke lenger har noen å lage mat for.

Det viktige fellesskapet

Navnet på romanen, «Delte opplevelser», fikk Ulset da hun hørte snakk om endringene i familiens funksjon. Det ble sagt at før i tiden var alle i en familie avhengige av hverandre for å få utført arbeidet som måtte bli gjort på en gård.

– Men i dag er man ikke avhengige av hverandre på samme måte, og hva er det da som holder familien sammen? Delte opplevelser! Som reiser, ferieturer og felles minner, forklarer forfatteren. Som understreker at selv om romankarakteren kan ha fått noe farge fra glansede 80 og 90-tallsmagasiner – og nevnte diplomatdatter – så er Andrea Bang en fullstendig fiktiv karakter.

Men det fordret likevel mye mat-research å skulle skrive fram en historie om en tidligere kjendiskokk, må vite.

– Men jeg er interessert i mat i utgangspunktet, så det har vært mest gøy. I den forrige romanen min, «Slik lever vi her», skrev jeg så mye om interiør at jeg mistet interessen for det. Slik har det heldigvis ikke blitt med matlaging. Jeg synes fortsatt at det er viktig å lage mat og samles rundt et måltid. Og det er kanskje ekstra synlig nå, når det ikke er så lett å samles som før, hvor viktig fellesskap er for oss mennesker.

Tilbakeblikk

Er det noe som slår oss med Ulsteins nye romankarakter, så er det kanskje at hun står litt på siden av fellesskapet. Dette til tross for at hun en gang fikk æren for å ha introdusert spennende pastaretter, pizza og oliven til norske matelskere på 80- og 90-tallet – da Andrea Bang hadde sin storhetstid. Den observante leser forstår nok at det er et stykke nostalgisk mathistorie som rulles opp for oss når vi får Andreas tilbakeblikk på glansdagene.

På nåtidsplanet i romanen viser kalenderen 2003 – og Andreas liv i kjendisspaltene er for lengst en saga blott.

– Jeg ville lage en avstand mellom nåtidsplanet i romanen, og vår nåtid, for å vise hvor stor forskjell det er på hvordan vi ser på mat og mattrender da og nå. Og dermed vise at trender er tilfeldige – og går over, og se om noe har varig verdi på tross av det.

Ulset sier at det store nå er å dyrke egne grønnsaker, noe nesten ingen gjorde for 10–15 år siden.

– Men selvdyrkede grønnsaker smakte jo like godt den gangen som nå. Så jeg ønsker kanskje å gjøre litt narr av disse trendene, og vise hvor lette vi er å lede, selv om grønnsaksdyrking ikke er det verste man kan holde på med.

Forfatteren minner om at det på 80- og 90-tallet var mat som kom utenfra som ble betraktet som mest spennende. Men nå, nå har vi fått øynene opp for norske råvarer.

– Men hva sier det om selvoppfattelse og selvbilde at vi syntes alt annet enn vårt eget var bra, og hvorfor har dette endret seg? Slike temaer synes jeg er interessante å skrive om, sier forfatteren.

Hyller fellesskapet

I romanen følger vi Andrea Bang på jakt etter fordums storhet når et forlag bestemmer seg for å «blåse liv» i den tidligere kokkedronningen ved å utgi en «best of»-oppskriftsbok.

– Hvorfor har ting blitt som de har blitt, og er hun i det hele tatt interessert i å se det, eller ta ansvar for noe som helst av det? Det er også spennende tematikk å utforske, fortsetter Ulset. Som håper det å lese «Delte opplevelser» kan gi folk lyst til å svinge seg på kjøkkenet – gjerne til glede for andre.

– Jeg har mange ganger tenkt i løpet av arbeidet med denne romanen at den er en hyllest til fellesskapet. Og så er jeg kanskje litt lei av at alt skal være så forferdelig vanskelig. «Så gjør noe med det da», får jeg lyst til å si til karakterene mine.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS