Nyheter

Ekteparet Janet Narvestad Evju og Lars Riiser Evju (i midten) står bak prisvinneren Grønn Gjødsel AS. Her er de flankert av landbruks- og matminister Olaug Bollestad og Innovasjon Norges Inger Solberg. Foto: Arne Kongsnes

Grønn Gjødsel vant Bedriftsutviklingsprisen

250.000 kroner, heder og ære. Grønn Gjødsel AS fra Rakkestad vinner Bedriftsutviklingsprisen 2019.

Publisert Sist oppdatert

BERLIN Torsdag ettermiddag ble Lars Riiser Evju og Janet Narvestad Evju, ekteparet bak suksessbedriften, tildelt årets nasjonale bedriftsutviklingspris i landbruket av landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Prisen ble delt ut i den norske ambassaden i Berlin. Fredag åpner Bollestad den norske standen under en av verdens største matmesser, Grüne Woche.

Løser miljøutfordringer

Grønn Gjødsel har gjort en miljøutfordring til en viktig ressurs i sin gjødselproduksjon. Rakkestad-bedriften i det som før nyttår het Østfold og nå Viken, bruker blant annet fiskeslam fra fiskeoppdrett som et av råstoffene i sin organiske hybridgjødsel.

Lars Riiser Evju og Janet Narvestad Evju startet sin virksomhet innenfor landbruket og fjørfeproduksjon utgjør fortsatt en viktig del av driften.

I 1985 startet bedriften med pelletert organisk gjødsel for å utnytte alle råvarene fra fjørfeproduksjonen. Siden den gang har bedriften utviklet seg til det som i dag kalles Grønn Gjødsel AS. Her blir natur- og hønsegjødsel pelletert i eget fabrikklokale.

Selskapet omsatte for 18,1 millioner kroner i 2018 og fikk et driftsresultat på 2,1 millioner kroner.

Bærekraft og entreprenørskap

– Dette hadde vi ikke trodd, det er veldig stort for oss. Som bønder er vi stolte av å kunne bidra, sier Lars Riiser Evju.

Han takker også Innovasjon Norge for prisen:

– Takk for at dere ikke dreper drømmen, men heller gjør det mulig å virkeliggjøre drømmer.

Prisen på 250.000 kroner skal investeres i et nytt produksjonsanlegg.

Divisjonsdirektør Inger Solberg i Innovasjon Norge forklarer at ledergruppa vurderer vinnerkandidatene etter flere kriterier:

  • Bærekraft – økonomisk, sosial og miljømessig
  • Innovasjon og nyskaping (entreprenørskapet)

Grønn Gjødsel AS har tidligere blitt tildelt Gründerprisen 2013 fra Sparebankene i Indre Østfold og ble Årets Gaselle i Østfold i 2015 (Dagens Næringslivs kåring).

Foruten prisvinneren var det to andre finalister:

  • Teater- og aktivitetsgården Buggegården i Horten i Vestfold
  • Ragnhild og Jonas Viken, som driver gartneriet Viken Østre, matforedlingsselskapet Grønne Folk og helsetilbudet Level i Trøndelag, nominert til finalen.

– De tre nominerte er kreative og har skapt lønnsomme bedrifter som bidrar til næringsutvikling lokalt. Dere er alle vinnere, sa landbruks- og matminister Olaug Bollestad før hun åpnet konvolutten med konklusjonen fra Innovasjon Norge.

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket har blitt delt ut hvert år siden 1997. Prisen går til en bedrift som har etablert en innovativ og bærekraftig virksomhet med basis i bygdas og landbrukets ressurser.

Powered by Labrador CMS