Vinnerne Dina Fonn Sætre og Henning Andreas Holand hjemme på Engleøya i Steigen.

Foto

Privat

 

Her er «Årets unge bonde»

Publisert: 11. november 2020 kl 08.51
Oppdatert: 11. november 2020 kl 13.54

Ekteparet i Nordland ble tidenes første felles vinnere av tittelen «Årets unge bonde», da prisen ble delt ut av landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) på Bogstad Gård i Oslo tirsdag.

– Dette er veldig artig. Vi hadde ikke trodd at vi skulle vinne, sier de to unge gårdbrukerne, det var stort bare å komme til finalen, sier de to.

Rundt 800 bønder ble i år nominert til prisen, som har blitt delt ut av Felleskjøpet Agri, McDonald’s Norge og Norges Bygdeungdomslag siden 2010.

Foto

Ekteparet Henning Andreas Holand og Dina Fonn Sætre fra Steigen i Nordland ble tirsdag hedret med prisen «Årets unge bonde» for 2020. I midten landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF), som ledet årets jury. Foto: Landbruks- og matdepartementet

 

Deler æren

Henning Andreas ble i utgangspunktet nominert alene, men da det ble klart at han var en av de tre delfinalistene som hadde gått videre til finalen, ba han om å få stå nominert sammen med sin kone, siden de deler arbeidet likt mellom seg. Det ønsket hadde juryen ingen problemer med å godta.

– Vi eier gården med 50 prosent hver og driver den sammen, så det ble feil om jeg skulle ta æren for alt Dina har gjort, sier Henning.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi er bevisste på at vi hele tiden snakker om at vi jobber sammen. Det er viktig for oss, legger Dina til.

Bærekraftig retning

Juryen trakk i sin begrunnelse frem at Henning og Dina har gjort mange tiltak for å kutte matsvinnet og å utvikle landbruket på gården sin i mer bærekraftig retning, etter at de tok over driften i 2018.

Det har de klart blant annet ved å utvikle potetemballasje i samarbeid med Innovasjon Norge, de leverer småpoteter under egen merkevare til Coop, og selger poteter som er for store for butikk på eget gårdsutsalg.

Kortreist kraftfôr

På gården er det også gjort store investeringer i utstyr som skal bidra til å redusere svinnet fra åker til lager, med gode resultater. Vinnerparet tilbyr også kortreist kraftfôr til andre bønder i Nord-Norge, noe som reduserer behovet for transport fra Østlandet, og reduserer bransjens klimaavtrykk.

I tillegg engasjerer både Henning Andreas og Dina seg i organisasjonslivet og lokalsamfunnet, og deler ivrig sine prosjekter på Instagram-kontoen @aapentlandskap.

Saken fortsetter under annonsen

Premien består av et reisestipend på 20.000 kroner, et gavekort på Felleskjøpet til en verdi av 10.000 kroner og avløser i inntil en uke, levert av Norske Landbrukstjenester.

Imponert statsråd

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad roser nytenkingen til de to unge bøndene.

– Dina og Henning på Engeløya i Steigen er flotte representanter for norsk landbruk, og verdige vinnere av «Årets unge bonde 2020». De er nytenkende og viser et pågangsmot som norsk landbruk trenger.

– Sammen har de utviklet og tatt i bruk ny teknologi, og de har fokus på økonomisk og miljømessig bærekraft. I tillegg er de opptatt av å være en del av kulturarven på øya. Jeg lar meg imponere over alt de får til og gratulerer med prisen, sier Bollestad i pressemeldingen fra Landbruks- og matdepartementet.

Om «Årets unge bonde»

  • Årets unge bonde er del av prosjektet Landbruket NXT som også inkluderer rekrutteringskampanjen Grønn utdanning.

  • Rundt 800 unge bønder nominert til årets konkurranse. Deretter ble 11 kandidater plukket ut til å være delfinalister. De tre finalistene ble stemt frem av publikum.

  • Landbruks- og matminister Olaug Bollestad ledet juryen, som ellers består av: Hilde Øverby, leder for kvalitet og CSR i McDonalds Norge, Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri, Inger Johanne Bransrud, leder i Norges Bygdeungdomslag og Øistein Aasen, bonde og vinner av Årets unge bonde 2019.

 

Saken fortsetter under annonsen

 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb