Nyheter

Før verden ble snudd på hodet rakk skreipatruljen å kontrollere over 1.200 kvalitetsmerket Skrei. Det er lov å pakke skrei med kvalitetsmerket mellom 1. januar og 30. april.

Høy kvalitet på årets skrei

Før verden ble snudd på hodet rakk skreipatruljen å kontrollere over 1.200 kvalitetsmerket Skrei, både i Norge og i utlandet. Kvaliteten på det de fant var bra.

Publisert Sist oppdatert

Tidlig i januar pakkes kvalitetsmerket Skrei. For mange er dette høydepunktet på året. Også denne sesongen begynte normalt med rikelig tilgang, men så ble verden brått snudd på hodet, og i mars måtte Skreipatruljen innstille arbeidet sitt.

– Vi rakk å gjøre 103 kontroller fra omtrent 50 ulike produksjonsanlegg fra Finnmark til Nordmøre før koronaviruset inntok Europa og landegrensene stengte, men vi har aldri sett så mye fin skrei så tidlig i sesongen, sier kvalitetskontrollør Arne Magne Andersen i Råfisklaget i en pressemelding.

Viktig kontroll

Kvalitetsmerket Skrei er fersk torsk av ekstraordinær kvalitet og det er Råfisklagets Skreipatrulje som passer på at fisken holder det merket lover. Kontrollene utføres hovedsakelig på omlastingsterminaler sør i Norge og i Europa, og det er når fisken er noen dager gammel at den er mest fordelaktig å kontrollere. Skrei-merket garanterer en holdbarhet på 12 døgn.

– Det gir oss blant annet muligheten til å sjekke at fisken har vært godt kjølt før pakking, har tilstrekkelig med is og ligger pent pakket i kassene. Dersom det pakkes fisk som ikke er av topp kvalitet vil dette bli tydeligere når fisken er noen dager gammel, forklarer Arne Magne Andersen.

Nedgang i eksporten

Denne skreisesongen ble det totalt eksportert 5.500 tonn skrei fra Norge, noe som er en reduksjon på 17 prosent. Verdien av skreien var på 264 millioner kroner, som er ned 26 millioner kroner, eller 9 prosent.

– I begynnelsen av året lå vi an til en ny rekordsesong for skreien, men et forholdsvis kraftig fall i etterspørselen i mars og april på grunn av nedstengning av blant annet restaurantsegmentet har gitt negative utslag på eksportvolumene. Forholdsvis god etterspørsel i dagligvarehandelen i Spania har virket i positiv retning, men i sum har etterspørselen og prisen, målt i euro, falt i siste del av skreisesongen, sier sjømatanalytiker Ingrid Kristine Pettersen i Norges sjømatråd i en melding.

Powered by Labrador CMS