Annonse
5. og 6. oktober blir det mekling i lønnsoppgjøret for kjøttindustrien hos Riksmekleren. Bildet er fra Norturas anlegg på Rudshøgda. Foto: NNN
5. og 6. oktober blir det mekling i lønnsoppgjøret for kjøttindustrien hos Riksmekleren. Bildet er fra Norturas anlegg på Rudshøgda.    Foto: NNN

Kjøttindustrien kan være i streik fra 7. oktober

NHO Mat og Drikke og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund er parter i oppgjøret som berører 3.727 ansatte i 76 bedrifter.

Fire dagers streikevarsel

Mekling skal altså gjennomføres den 5. og 6. oktober 2020, etter at de ordinære forhandlingene brøt sammen natt til 16. september.

Dersom partene ikke finner frem til en omforent løsning ved hjelp av Riksmekleren, vil en streik være en realitet tirsdag 6. oktober kl. 24.00, altså natt til onsdag 7. oktober.

Endelig varsel om hvilke bedrifter og antall medarbeidere som blir tatt ut i en eventuell konflikt, må varsles senest fire kalenderdager før meklingsutløp, som betyr innen midnatt fredag 2. oktober.

Adele Matheson Mestad er mekler for oppgjøret. Hun er til daglig direktør for Norges institusjon for menneskerettigheter, og har tidligere jobbet ti år som advokat for Regjeringsadvokaten.

Matbransjens frontfag 

Kjøttindustrien regnes som et slags frontfag i mat- og drikkenæringen, og før oppgjøret startet var NHO Mat og Drikke tydelig på at arbeidsgiverne ville forholde seg til frontfagsrammen på 1,7 prosent fra oppgjøret mellom Fellesforbundet og Norsk Industri.

I forrige uke ble det også brudd i forhandlingene om overenskomsten for bryggeri og drikkevare. Her er det foreløpig ikke satt noen dato for mekling.

Årets oppgjør er et såkalt hovedoppgjør, det betyr at partene ikke bare forhandler om lønn, men også øvrige vilkår i tariffavtalen.

Hele 17 tariffavtaler skal forhandles i næringsmiddelindustrien, de to første er altså på vei til mekling. Denne uka står bransjene baker og konditor og meieriindustrien for tur. Deretter er det egg og fjærfe som står for tur 7. og 8. oktober.

 

Annonse
Annonse