Nyheter

60.000 ungdommer fra hele landet har deltatt i konkurransene som har bidratt til økt inntak av fisk.

Konkurranser fikk flere unge til å spise fisk

Det nytter å påvirke ungdom i retning av et sunnere og mer variert kosthold. Det konkluderer en ny rapport som har evaluert effektene av samarbeidsprosjektet «Sunn ungdomsmat».

Publisert Sist oppdatert

Hvert år brukes det millioner av kroner på holdningskampanjer mot unge, men resultatene er varierende, for det å kommunisere med ungdom er vanskelig, heter det i en pressemelding. Rapporten viser blant annet at flere ungdommer sier de spiser mer fisk etter å ha deltatt i konkurranser i regi av prosjektet.

De siste tre årene har Sjømatrådet, sammen med Opplysningskontorene i landbruket, jobbet aktivt mot landets ungdomsskoleelever gjennom prosjektet «Sunn ungdomsmat». Prosjektet har vært finansiert av Gjensidigestiftelsen. Målet har vært å påvirke 13 til 16-åringer til å spise sunnere mat i skolehverdagen, samt å gi dem en økt forståelse og etterlevelse av Helsedirektoratets kostråd.

Konkurranser for å engasjere ungdommen har vært prosjektets viktigste virkemiddel. Konkurransene har vært frontet av ledende influensere, noe som har vært en vellykket strategi. I løpet av de tre årene prosjektet har pågått har 36 prosent av alle landets ungdomsskoler og til sammen 60.000 ungdommer deltatt i de årlige konkurransene. Av de som har deltatt er det betydelig flere som sier de spiser mer i tråd med kostrådene enn de som ikke har deltatt.

Foto Tiendeklassingene (f.v.) Thea Kristine Jerstad, Mari Kristin Helgheim og Julie Drønnesund fra Møre ungdomsskule i Ålesund møtte statsminister Erna Solberg etter at de gikk til topps i den nasjonale elevkonkurransen «Lag din egen lunsj – oppdrag kostråd».

I løpet av en treårs-periode har «Sunn ungdomsmat» gjennomført tre konkurranser: NM i lunsj, Lag din egen lunsj-reklame og Lag din egen lunsj- oppdrag kostråd. Alle konkurransene har som navnene tilsier hatt skolelunsjen i fokus, og eleven har blitt utfordret både med praktiske, teoretiske, digitale og kreative oppgaver. Som drivere av konkurransen har populære influensere blitt hentet inn.

Til topps i hele konkurransen gikk elever fra Møre Ungdomsskole i Ålesund med denne versjonen av kostråd nummer én om viktigheten av et variert kosthold: «Den som spiser variert blir premiert med en sunn kropp som funker topp!». I premie fikk vinnerne en drømmedag med sine Youtube-idoler og et møte med statsminister Erna Solberg og kunnskapsminister Guri Melby som begge ble forært en innrammet utgave av ungdommens 12 egne kostråd.

Powered by Labrador CMS