Annonse
Terje Sletnes (innfelt) i NHO Mat og Drikke mener den nye smittevernveilederen setter uforholdsmessige begrensninger for matproduksjon i grøntsektoren. Foto: Morten F. Holm, NTB Scanpix og Arne Kongsnes
Terje Sletnes (innfelt) i NHO Mat og Drikke mener den nye smittevernveilederen setter uforholdsmessige begrensninger for matproduksjon i grøntsektoren.    Foto: Morten F. Holm, NTB Scanpix og Arne Kongsnes

Kritisk til at sesongarbeidere i reisekarantene ikke kan håndtere spiseklar mat

– Det er bra at veilederen nå er på plass. Likevel mener vi at deler av veilederen setter uforholdsmessige begrensninger for matproduksjon, sier Terje Sletnes, direktør for analyse og politikk i NHO Mat og Drikke til organisasjonens nettside.

Ingenting tyder på at koronavirus smitter via mat og drikkevann

Veilederen er laget av Mattilsynet, Arbeidstilsynet, Stiftelsen Matmerk og Fylkesmannen i Vestland (med faglige innspill fra Fylkesmennene i resten av landet), på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.

Torsdag kom den smittevernveielederen for produksjon av frukt, bær, grønnsaker og potet. Dette er et utsnitt av forsiden av den 23 sider lange veilederen fra Mattilsynet.
Torsdag kom den smittevernveielederen for produksjon av frukt, bær, grønnsaker og potet. Dette er et utsnitt av forsiden av den 23 sider lange veilederen fra Mattilsynet.  

LES MER | Her kan du lese smitteveilederen for grøntsektoren

«Ukjent smittestatus»

NHO Mat og Drikke peker på at et eget avsnitt i veilederen beskriver hvilke arbeidsoppgaver som kan utføres av friske sesongarbeidere uten symptomer på covid-19 i reisekaranteneperioden.

Sesongarbeidere i reisekarantene skal ikke håndtere spiseklare næringsmidler som omsettes innen to til tre dager etter høsting eller produksjon, slik som bær og salat. Veilederen legger som premiss at en person i innreisekarantene har ukjent smittestatus.

– NHO Mat og Drikke er uenige i at det skal spesifiseres at arbeid utført av personer i innreisekarantene ikke kan håndtere spiseklar mat, sier Terje Sletnes.

LES MER | Ber om 700 krisemillioner til grøntnæringen

Mat ingen smittevei

Sletnes mener formuleringen bidrar til usikkerhet med hensyn til mattrygghet, også i andre deler av næringen, da den kan misforstås slik at mat kan være smittevei for koronavirus.

– Dette er i strid med det hva Verdens helseorganisasjon (WHO), norske og europeiske mat- og helsemyndigheter har sagt helt fra starten av virusutbruddet. Det er ingenting som tyder på at koronavirus smitter via mat og drikkevann, sier han.

Veilederen fra Mattilsynet skal også bidra til å unngå smitte mellom mennesker.

– Det er nå, som før, en selvfølge at medarbeidere som er syke uansett ikke deltar i produksjonen eller håndterer mat på annen måte. Dette er regulert i regelverk for hygienisk produksjon, forklarer Terje Sletnes.

 

Annonse
Annonse