Nyheter

Matindustrien når ikke svinnmålene

Mens grossistleddet og dagligvarehandelen for lengst har nådd delmålet for 2020 i matsvinnavtalen, henger matindustrien etter.

Publisert Sist oppdatert

Det kom frem under et frokostmøte i regi av Matvett onsdag morgen.

Det første delmålet i matsvinnavtalen er en nedgang i svinnet på 15 prosent fra 2015 til utgangen av i 2020. Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn er inngått mellom fem departementer, en rekke bransjeorganisasjoner og bedrifter. I avtalen forplikter deltagerne seg til å måle og rapportere både omfanget av matsvinn og tiltak som er gjennomført. Hovedmålet i avtalen er å kutte matsvinnet med 50 prosent innen 2030.

I grossistleddet har man allerede ved utløpet av 2019 redusert matsvinnet med 26 prosent, mens tilsvarende tall for butikkleddet er 14 prosent. I matindustrien derimot, hadde man ved utgangen av 2019 redusert svinnet med 5 prosent, og det er lite som tyder på at bransjen vil ha redusert svinnet så mye at delmålet innfris i år.

Ifølge kommunikasjonssjef Sofie Oraug-Rygh i Scandza, er det behov for investeringer i matindustrien om man skal få redusert matsvinnet ytterligere.

– For industriens del handler det om at man må bruke litt penger i nye maskiner og utstyr for å kunne ta det neste steget. Men det er ikke alltid så lett, for vi jobber i en bransje med små marginer, påpeker hun.

I Scandza har de imidlertid valgt å satse, og i tiden fremover vil det tas en rekke grep for å presse svinnprosenten ytterligere ned.

– Det kmmer en ny maskin på Namsos, som gjør at vi kutter tre millioner tonn svinn i produksjonen der. I tillegg gjør vi investeringer ved Sørlandschips, som skal gi en svinnreduksjon på 10 prosent, opplyser hun.

Oraug-Rygh påpeker eller at 2020 har vært et krevende år, også i svinnsammenheng, noe som har gjort det enda vanskeligere å nærme seg delmålet i svinnavtalen.

– Det er ikke realistisk at vi når målet i år, ikke minst fordi vi også har hatt andre utfordringer knyttet til pandemien. I år har det først og fremst handlet om å holde produksjonen i gang.

Powered by Labrador CMS