Nyheter

Skjermbilde fra Solvinges nettsider.

Mer strid og forvirring om kyllingrapport

Norsk Kylling fortsetter sin reklamekampanje om dyrevelferd til tross for at Mattilsynet har trukket sin omstridte rapport om temaet. Og SPs Geir Pollestad beskylder nærmest landbruksministeren for å lyve.

Publisert Sist oppdatert

Den omstridte rapporten skrevet av en Mattilsynet-inspektør som er gift med en bonde som produserer kylling for Norsk Kylling/Rema 1000, har de siste ukene fått mye spalteplass i Nationen.

For to uker siden ba Mattilsynet om at deres positive, men omstridte rapport om kyllingproduksjonen ved Norsk Kyllings anlegg på Støren ikke skulle benyttes i markedsføringen. Rapporten representerer ikke Mattilsynets offisielle syn. Norsk Kylling endrer likevel ikke en lenge planlagt kampanje for Solvinge-kylling.

– Vår markedsføring bygger på resultater gjennom tre år med produksjon av Hubbard. Vi kan dokumentere at dyrevelferden er forbedret med ny rase, og resultatene bekreftes av de studier som finnes, sier Norsk Kyllings administrerende direktør, Kjell Stokbakken, til Nationen. Solvinge-kampanjen var planlagt i mars 2020, men ble utsatt som følge av covid-19 utbruddet.

I tillegg er det nå full forvirring om Bollestads svar om kyllingrapporten i de politiske miljøene, også det referert i Nationen. Forvirringen knytter seg til landbruksministeren svar på et skriftlig spørsmål fra Geir Pollestad (Sp). Bollestad skriver at Mattilsynet i juni 2020 fikk en forespørsel fra Norsk Kylling om å delta i et møte som Norsk Kylling og Animalia skulle ha med et dansk foretak, som vurderte å bytte til en saktevoksende kyllinghybrid i Danmark. Den omstridte rapporten om dyrevelferden ble ifølge Bollestad skrevet før dette planlagte møtet.

Problemet er at ingen av møtedeltakeren utenfor Mattilsynet kjenner til planene om et møte med et dansk selskap. Animalia mener de er nevnt ved en feiltakelse, og Norsk Kylling opplyser at det danske foretaket som Bollestad referer til er ukjent for dem.

– Det er veldig alvorlig hvis statsråden har gitt feil svar. Jeg legger jo til grunn at det som står i statsrådens svar skal være sant, sier Geir Pollestad til Nationen. Han har tidligere gitt uttrykk for at tilsynsmyndigheten i denne saken har blitt brukt i et spill.

Powered by Labrador CMS