Nyheter

Nå utgjør kvaitetsribbe en tredjedel av salget i Meny. Foto: Mats Dreyer, Meny

Mer variasjon, vegetar og alkoholfritt

Tradisjoner står sterkt i jula. Ferskvaresjef Espen Lie i Meny har likevel sett noen nye trender de siste årene.

Publisert Sist oppdatert

– Flere, også de litt yngre, spiser seg gjennom flere ulike julemenyer. De samles i ulike lag gjennom desember og spiser rakfisk, lutefisk, pinnekjøtt og torsk, noen til og med smalahove, sier Lie i en pressemelding.

Ifølge Meny spiser vi oss gjennom flere ulike juleretter, handler mer vegetar, velger oftere kvalitet, drikker mer alkoholfritt og baker andre julekaker enn de «sju slagene». Som leder av Meny-Lauget synes Lie dette er en hyggelig utvikling. Det samme synes han om dreining mot mer fokus på kvalitet og gode, norske råvarer.

– Vi selger stadig mer kvalitetsribbe fra produsenter som Grøstadgris og Prima Jæren. Nå utgjør dette en tredel av ribbesalget vårt. Og lokalmatsalget har fått sin topp i desember, fordi folk i økende grad vil ha unike produkter med høy kvalitet. I fjor solgte vi nesten tre ganger så mye lokalmat i desember mot de andre månedene, sier Lie.

Vekst i alkoholfritt

«No alcohol or low alcohol»-trenden fra USA har inntatt Norge. I fjor økte salget av alkoholfritt øl i Meny med 15 prosent, og veksten er på hele 20 prosent i år. Meny har nå hele 70 ulike varianter av alkoholfritt øl, mens det for fem-seks år siden kun var to å velge blant.

– Kvaliteten på alkoholfri øl er blitt høy. Smaken er kjempegod, og det i kombinasjon med helseaspektet, gjør at rekordmange vil kjøpe alkoholfritt i jula. Vi ser den samme salgsutviklingen på typiske voksenvarianter av epledrikker og cider, sier Lie.

Grønnere julemiddag

Vegetarprodukter har så langt i år en økning på 35 prosent i Meny. Også jula blir grønnere - med stadig flere vegetarianere og fleksitarianere rundt middagsbordet.

– I fjor lagde noen få av våre butikker nøttesteik, og de klarte ikke å dekke etterspørselen. Bestillingene rant inn. Eksempelvis solgte Meny Stavern over 100 nøttesteiker, sier Lie.

I år tilbyr alle butikkene nøttesteik fra Menys kjøkken. Den består av en grønnsaks- og nøtteblanding som stekes i form, og kan serveres med juletilbehør som for eksempel rosenkål, tyttebær, saus og poteter.

Powered by Labrador CMS