Nyheter

Den norske lakseoppdretteren Mowi har fått en bot på nær 60 millioner kroner i Chile for en lakserømming i 2018. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Mowi ilagt rekordstor bot for lakserømming i Chile

Den norske lakseoppdretteren Mowi er ilagt en bot på 5,3 milliarder pesos i Chile etter at 690.000 laks rømte fra et anlegg i landet i 2018.

Publisert Sist oppdatert

Dette er den største boten for en miljørelatert hendelse i landets historie. Summen tilsvarer litt i underkant av 60 millioner kroner.

Miljøvernmyndigheten i landet sier at boten kommer som en reaksjon på den «ubotelige miljøskaden forårsaket av en masseflukt av laks» fra Punta Redonda-anlegget i Los Lagos-regionen i Chile, rundt hundre mil sør for hovedstaden Santiago.

Mowi bøtelegges også ytterligere med 2,7 millioner pesos for «ikke å ha adekvate fasiliteter til å kvitte seg med død fisk».

Fiskene rømte etter at burene deres ble skadd i en storm i juli 2018. Myndighetene mener laksen utgjør en risiko for faunaen og laks fra andre anlegg i området, fordi den kan spre patogener og sykdom.

I en kommentar til NTB hevder Mowi at undersøkelser gjort etter hendelsen viser at selskapet ikke har gjort noe kritikkverdig.

– En rekke rapporter har også slått fast at rømmingen ikke har hatt noen miljømessig påvirkning i området. Vi stiller oss derfor uforstående til denne boten og kommer til å klage på avgjørelsen, sier kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS