Nyheter

Administrerende direktør Øyvind Fylling-Jensen. Foto: Terje Mortensen, Nofima

Nofima har hentet over 120 millioner fra EU

Matforskningsinstituttet Nofima er i toppsjiktet blant norske institutter når det gjelder innhenting av EU-penger. Statsråd Henrik Asheim er imponert over innsatsen.

Publisert Sist oppdatert

Norske forsknings- og innovasjonsmiljøer har hentet et rekordhøyt beløp på over 11 milliarder kroner hjem i Horisont 2020. Det skriver Forskningsrådet i en pressemelding.

Instituttsektoren har stått for nesten en tredel av beløpet, og Nofima er en av aktørene som har gjort det sterkest, heter det i en pressemelding.

Matforskningsinstituttet har hentet hjem 11,8 millioner euro i Horisont 2020. Det er om lag 125 millioner kroner, etter dagens kurs.

Sintef-konsernet, Simula, Norce og Folkehelseinstituttet er de eneste instituttene som har mottatt flere forskningskroner fra Brussel.

Administrerende direktør Øyvind Fylling-Jensen gleder seg over resultatene til Nofima i konkurranse med aktører fra hele Europa.

– For oss er det viktig å være med på å løse de store samfunnsutfordringene. Internasjonalt samarbeid øker også kvaliteten på forskningen. Det gir ny kunnskap som igjen frembringer nye muligheter for norsk næringsliv, sier han.

Nofima koordinerer i dag fem Horisont 2020-prosjekter, og har deltatt i til sammen 21.

Neste år blir Horisont 2020 til «Horisont Europa». Det nye programmet vil være mer omfattende og ha et budsjett på nesten 100 milliarder euro.

– Målet er å gjøre det enda bedre i Horisont Europa. Dette er viktig med tanke på myndighetenes ambisjoner for norsk deltakelse og innovasjon, sier Øyvind Fylling-Jensen.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim sier han er imponert over innsatsen så langt.

– Når det kommer til å hente hjem penger til forskning og innovasjon fra Brussel er det all grunn til å være imponerte over norske miljøer, deriblant Nofima, sier Asheim.

– Takket være EØS-avtalen har Norge tilgang på verdens største forsknings- og innovasjonsprogram. Det vi får utav å delta er både penger til viktig forskning men også tilgang på mye kunnskap og kompetanse i hele Europa. Samarbeid på tvers av landegrenser er helt avgjørende for å finne løsninger på de utfordringene vi står i, sier han.

Powered by Labrador CMS