Nyheter

Carpaccio av reinkjøtt. Foto: Lisa Westgaard, Matmerk

Nordmenn ønsker å spise mer reinsdyrkjøtt

Markedsundersøkelser har avdekket at norske forbrukere ønsker å spise mer reinsdyrkjøtt.

Publisert Sist oppdatert

Det er særlig forbrukergruppen med høy matinteresse, og som er opptatt av dyrevelferd og sunnhet som ønsker å spise mer reinsdyrkjøtt. Denne gruppen kjennetegnes også av at de ønsker norsk- og lokalprodusert mat og de ønsker å lage retter fra bunnen av.

– Det er positivt at norske forbrukere ønsker å spise mer reinsdyrkjøtt. Reinsdyrkjøttet er naturbasert og smakfullt. Samtidig er et måltid basert på reinsdyrkjøtt en historiefortelling og uløselig forbundet med reindriftens kvinner og menn og den samiske kulturen, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad i en pressemelding.

Det er i underkant av 540 siidaandelsinnehavere i Norge. Under siidaene er det registrert 3300 reineiere. Vårflokken, det vil si før kalving, er på om lag 215.000 rein. Flokken består av 77 prosent simler, 17 prosent kalv og 6 prosent okser. I et normalår slaktes det om lag 1600 tonn. De nordlige områdene – nord for Nordkjosbotn, står for 65 prosent av antall tonn som slaktes.

Årets slaktesesong er nå godt i gang og den norske forbruker har igjen tilgang på ferskt reinsdyrkjøtt.

– Jeg er imponert over utviklingen som har vært innenfor reinkjøttbransjen. For bare noen få år siden var reinkjøttet nesten bare å finne i nedrimede frysedisker. Nå selges det mest ferskt reinsdyrkjøtt. Reinkjøttet fremstår i nye og innbydende forpakninger. De er brukervennlige og stykningsdelene er tilpasset ulike forbrukeres behov, sier Olaug Bollestad.

Regjeringen markerer samisk språkuke. Samisk språkuke har som mål å løfte statusen til de samiske språkene og øke kunnskap om samiske språk og kultur i samfunnet. Språkuka ble første gang arrangert i 2019 i forbindelse med markeringen av FNs urfolksspråkår.

Powered by Labrador CMS