Annonse
Meny-sjef Vegard Kjus (til venstre) sammen med to av brødrene Freberg fra Hvasser Asparges, Bernt og Edvart. Foto: Michael Johnsen | Meny
Meny-sjef Vegard Kjus (til venstre) sammen med to av brødrene Freberg fra Hvasser Asparges, Bernt og Edvart.    Foto: Michael Johnsen | Meny

Norges første hvite asparges

Denne uka ble den Norges første hvite asparges høstet og levert til Meny Tolvsrød.

Vi kunne ikke vært stoltere

Hvit asparges på plass his Meny Tolvsrød. Foto: Michael Johnsen | Meny
Hvit asparges på plass his Meny Tolvsrød. Foto: Michael Johnsen | Meny  

– 17. mai og julaften på samme dag. Jeg har smakt de første hvite aspargesene dyrket i Norge. Vi i Meny har vært sponsorer og vi er utrolig fornøyde med resultatet. Dette er lidenskap og håndverk fra brødrene Freberg på Hvasser. Dette er ekte matglede, sier Meny-sjef Vegard Kjus.

Stolte brødre

Brødrene Bernt, Edvart og Anstein Freberg driver Hvasser Asparges.

– Dette er stort! En milepæl er nådd, og vi kunne ikke vært stoltere. Tusen takk til Meny som har gjort dette mulig, sier brødrene selv på selskapets Facebook-side.

Den hvite aspargesen fra Hvasser ytterst i Oslofjorden er utviklet med støtte fra Menys Matskattstipend på 500.000 kroner, som Hvasser Asparges vant i 2018.

Stipendet skal gi vinneren muligheten til å utforske nye produkter, øke produksjonen eller realisere innovasjonsprosjekter.  Finalistene til Matskattstipendet velges ut blant produsenter som Meny-lauget, Menys egne mateksperter, har reist land og strand rundt for å finne.

Perfekt beliggenhet

Hvasser ligger i nye Færder kommune. Der dyrker de tre brødrene både grønn og hvit asparges. Grønn og hvit asparges er samme plante, men hvit asparges dekkes med jord helt til den høstes.

Brødrene beskriver beliggenheten som perfekt: «Her på solkysten har vi lange sommerdager, mye sol og et sandholdig jordsmonn som er perfekt for velsmakende asparges. Legg til havbrisen som drar inn over åkrene her ute i havgapet, og du har oppskriften for lokal, smakfull, sprø, frisk asparges av en annen verden.»

Brødrene Freberg har holdt på siden 2012, men i over 20 år har det vært dyrket asparges på disse jordene. Per Gjertsen var foregangsmann og brødrenes mentor:

– Da vi fikk æren av å ta over driften, bestemte vi oss for å drive på Pers måte. Derfor har heller ikke vi importert planter, men plantet og sådd sjøl. På den måten unngår vi sykdom og får sterk, sunn asparges som kun har vært her på Hvasser, forklarer de tre.

Tre års arbeid

Tusenvis av arbeidstimer over tre år ligger bak testpartiet som nå går ut til noen få kunder.

LES MER | Meny kuttet prisene på lokalmat, omsetningen økte med 90 prosent

–  Mange arbeidstimer gjenstår for at Hvasser Asparges skal kunne tilby hvit asparges til Meny-butikker i hele landet, men vi er med hele veien. Vi heier på de små produsentene og norsk matmangfold, derfor fortsetter vi å dele ut stipender og gi hylleplass til norske matskatter, sier Meny-sjef Vegard Kjus.

 

Annonse
Annonse