Nofima er tildelt 6 millioner kroner til forskning på eldremat i to EU-prosjekter. 

Nofima

Norsk forskning på eldremat inn i EU

Redaksjonen
Publisert: 21. oktober 2020 kl 08.56
Oppdatert: 22. oktober 2020 kl 08.15

Nofima har i flere år forsket for å utvikle produkter og løsninger som skal forbedre mathverdagen til eldre.

Nofima er sentral i to prosjekter som nylig ble innvilget fra JPI-utlysningen «Development of targeted nutrition for prevention of undernutrition for older adults», skriver matforskningsinstituttet i en pressemelding.

26 land i og utenfor Europa deltar i dette europeiske fellesprogrammet, som finansierer forskning som ser på sammenhengene mellom matproduksjon, kosthold og livsstilsrelaterte lidelser.

Seks av 17 søknader fra hel Europa ble innvilget, deriblant de to søknadene der Nofima er sentral.

Velsmakende, næringsrik og lettfordøyelig

I prosjektet med kortnavnet EAT4AGE skal forskerne utvikle velsmakende, næringsrike og lettfordøyelig matvarer som skal bidra å forhindre underernæring og tap av muskelmasse hos eldre.

Dette prosjektet ledes av Nofima ved seniorforsker Paula Varela. Fra Norge deltar også Norges Idrettshøyskole, og Nortura som industripartner.

Saken fortsetter under annonsen

– I tillegg til at vi skal utvikle nærings- og proteinrike prototyper av matvarer som passer til eldre, skal vi undersøke fordøyeligheten av ulike typer protein, opptak i kroppen, metthetsopplevelse og påvirkning på muskelmassen. Naturligvis er det avgjørende at produktene faller i smak hos de eldre. Derfor kommer vi også til å gjøre flere smaks- og forbrukertester, forteller Paula.

LES MER | Slik vil de eldre spise i 2030

Hva skjer i kroppen?

I arbeidet med å undersøke fordøyeligheten vil forskere bruke og videreutvikle en fordøyelsesmodell, en kunstig mage-tarm modell, for eldre. Modellen, som brukes flittig også i annen forskning ved Nofima, ble påbegynt utviklet i EU Cost action INFOGEST. I den kunstige tarmen kan forskerne studere hvordan maten fordøyes og hvilken betydning matens sammensetning og prosessering har på fordøyeligheten.

Foruten å undersøke hvordan tarmen reagerer på prototypene, skal forskere ved blant annet Norges Idrettshøyskole teste om utvalgte prototyper kan bidra til å redusere muskelsvinn.

Fysisk aktivitet og berikede måltider skal forebygge underernæring

I prosjektet FORTIPHY skal forskerne utvikle nye løsninger som gjøre det mulig for eldre å tilsette nærings- og proteinrike ingredienser i sine egne måltider. Betydningen av fysisk aktivitet, og hvordan man kan stimulere til dette vil også vektlegges. Metthetseffekten og biotilgjengeligheten (altså hvordan næringsstoffer tas opp i kroppen) av løsningene vil evalueres, og betydningen av fysisk aktivitet, og hvordan man kan stimulere til dette vil også vektlegges.

Saken fortsetter under annonsen

Løsningene som skal utvikles retter seg spesielt til eldre som er over 70 år og har liten matlyst. Representanter fra denne gruppen vil delta i utviklingen, for at forskerne skal være sikre på at løsningene lett kan tas i bruk i vanlige måltidsvaner, og faller i smak.

Fristende, berikede oppskrifter

Å engasjere de eldre i utviklingen vil være viktig i arbeidet som ledes av seniorforsker Valerie Almli i Nofima. Hun skal lede den første arbeidspakken i prosjektet.

– Vi skal utvikle enkle og fristende oppskrifter på næringsrike, hverdagslige retter som det egner seg å berike med proteintilskudd som allerede finnes tilgjengelig. Løsningene skal omfatte både matlaging fra bunnen av og berikning av ferdiglaget mat slik at alle profiler av aktuelle forbrukere blir nådd, forteller hun.

Begge søknadene fra Nofima bygger på resultater fra prosjektet Matlyst og faller inn under Nofima-satsningen VårMat.

Om prosjektene

  • Begge prosjektet varer i tre år, og totalt budsjett er drøyt 30 millioner kroner, av disse går rundt 6 millioner kroner til Nofima.

  • EAT4AGE ledes av Nofima, og Nortura er industripartner. Øvrige deltakere er: Norges Idrettshøyskole, INRAE i Frankrike, Technion i Israel, University of Leeds i Storbritannia, Teagasc Food Research Centre fra Irland og International Beer Breweries LTD I Israel.

  • FORTIPHY ledes av INRAE i Dijon i Frankrike, og øvrige deltakere, i tillegg til Nofima, er: CHU i Frankrike, Centre Geriatrique Champmaillot i Frankrike, University of Reading i Storbritannia og Vrije Universiteit Brussel i Belgia.

 

Saken fortsetter under annonsen