Nyheter

Norges kandidat i Bocuse d’Or Europe, Christian André Pettersen, tok gull under Bocuse d’Or Europa i Tallinn, og er dermed videre til verdensfinalen i Lyon i juni 2021. Foto: Lauri Laan /Kulturmeglerne, NTB

Norsk gull i kokke-EM

Christian André Pettersen sikret gull for Norge da europafinalen i Bocuse d'Or Europe gikk av stabelen i Tallinn fredag.

Publisert Sist oppdatert

Det norske laget forsvarer dermed sitt EM-gull. Det norske laget tok bronse i VM i fjor.

– Dette føles godt. Nå er jeg tung og sliten, men glad. Jeg hadde et helt fantastisk team rundt meg i dag og holdt roen hele veien, sier en lettet Pettersen på telefonen til Godt.no.

Nå vil Pettersen gå for VM-gull.

– Dette er en fantastisk imponerende og viktig seier. Dette gullet gir en skikkelig boost til gastroturismen. Verdens mange matentusiaster vil merke seg at seieren til Europas beste kokk har gått til Norge, og det vil øke interessen for landet vårt som matdestinasjon, sier NHO Reiselivs administrerende direktør Kristin Krohn Devold.

– Christian André Pettersens innsats kan bidra til å hente mange flere kjøpesterke reisende til Norge, sier Devold.

Bodø-kokk

Christian André Pettersen er født og oppvokst i Bodø og har drømt om å bli kokkeverdensmester siden han var ni år.

Pettersen har deltatt i europafinalen i kokkekunst før, i Torino i 2018, og da vant han, men i verdensfinalen Bocuse d'Or i Lyon ble det tredjeplass bak danskene og svenskene. Det ble antydet at han burde spart det beste til VM, slik danskene skal ha gjort.

– I forrige runde vant vi Europa med veldig stor margin, og det skapte en ekstrem forventning til Lyon. Denne gangen så er målet pallen i Europa-finalen, så holder vi igjen på noen av godsakene vi har utviklet til vi står på konkurransekjøkkenet i Lyon, sa Pettersen på Bocusedornorge.no før finalen.

Årets konkurranse ble for øvrig ganske annerledes på grunn av koronasituasjonen i verden. Ikke bare har Tyrkia, Kroatia, Storbritannia og Belgia trukket seg, slik at det bare er 16 av de 20 landene som deltar i år, men det var heller ingen tilskuere som heier på tribunene.

Menyen som ga gull, Første servering, norsk høst:

Ålemalle fra Estland: pannestekt i brunet smør med sitron og pepperrot med aromatisert vinaigrette av Hardangerepler

Sesongens grønnsaker: Syltede småløk, ristede kantareller, norsk skogsopp, myke mandelpoteteputer fra Sve Gård, urter og blomster fra Kryddergården på Jæren, sprø potetchips.

Saus: Krepsesaus «Norvegienne».

Andre servering, Triologi av vaktel:

Lettrøykt vaktel glasert med norske plommer og krydder: Potetravioli med vaktelrester

Vaktellår fylt med lever og hjerte: Vinaigrette med urter og spirer

Honning-glasert selleriterte: Trøffeltang fra Lofoten og vakteleggkrem

Veganske garnityrer:

«Løkpute» med rødbeter fra Hasle Gård: Karamellisert løk

Grillet palmekål fra Utstein: Med estragon og purreløkstokk fra Sigurd Slettebø

Saus: Vaktelsaus

(©NTB)

Powered by Labrador CMS