Nyheter

Foto: Aurora Hannisdal, Differ Media

Norske sauebønder skal avle frem en mer klimavennlig sau

Lastebilen «Metanmåleren» skal kjøre Norge rundt for å måle sauerap. Målingene skal brukes for å avle frem mer klimavennlige sauer.

Publisert Sist oppdatert

– Norsk Sau og Geit er opptatt av å bidra i klimadugnaden, og Metanmåleren er et viktig prosjekt for oss. Vi har store forhåpninger om at vi kan bruke målingene til å avle frem en mer klimavennlig sau, sier styreleder Kjell Erik Berntsen i Norsk Sau og Geit i en pressemelding.

Metanmåleren har akkurat gjort sine første testmålinger, og skal snart ut på Norgesturné for å måle metanutslippet fra sau på norske gårder. I løpet av 2 år skal 3000 sauer bli målt på om lag 60 gårder. Inne i lastebilen er det et mobilt laboratorium med 10 gasstette kammer: Her står sauen i 50 minutter for å måle mengden metan som sauen har produsert.

– Hele verden må gjøre en kjempeinnsats i klimadugnaden om det skal gå bra med oss. Landbruket skal selvsagt ta sin del, og avlsarbeid for redusert metanutslipp er et viktig tiltak fra Norsk Sau og Geit, forklarer avlssjef Thor Blichfeldt i Norsk Sau og Geit.

Jordbruket står for 8,8 prosent av norske klimagassutslipp. Halvparten av dette er metan fra drøvtyggerne som storfe, sau og geit. Ikke alle dyr slipper ut like mye metan, og noe av denne variasjonen skyldes genene. Ved å måle utslippene på individnivå kan man plukke ut avlsdyr som sørger for at neste generasjon blir mer klimavennlig.

– Alle forkjempere for klima, miljø og bærekraft bør dykke dypere ned i det norske landbruk og se på hva bønder gjør for blant annet å redusere klimagassutslipp. Det er mange tiltak på dagsorden nå. Viljen og evnen til innovasjon og fornying er langt større en det debatten om klimatiltak preges av. Norske bønder er fremoverlente, innovative og ikke minst både omstillingsdyktige og villige, sier administrerende direktør Ola Hedstein i Norsk Landbrukssamvirke.

Powered by Labrador CMS