Nyheter

Bonde Olaf Holm i Holm Gård.

Ny grill-løk reduserer matsvinn

Småløk, som frem til nå har blitt kastet, blir nå til et ferdig grillprodukt. Dermed redder Holm Gård i Kvelde utenfor Larvik tonnevis med løk fra å ende som avfall.

Publisert Sist oppdatert

Grill-løken er allerede godt mottatt av Meny-kundene.

Mange har satt fokus på hvorfor produsentene kaster så mye mat. Blant annet har den lille løken fått gjennomgå – den er blitt kastet fordi den er for liten for løsvektsalg. Nå har Holm Gård, som ble utfordret av Norgesgruppen, utviklet et grill-løk-produkt hvor små, ferdig håndskrelte løk kommer ferdig i et aluminiumbeger.

Produktet ble først lansert i et pilotprosjekt i Meny våren 2018, hvor det fikk god mottakelse og 6 tonn småløk ble berget. Nå er de første 200 000 grill-løkene sendt ut til butikker i hele landet, både til Meny og Spar.

– Grill-løken er et perfekt produkt som kan settes rett på griller eller inn i ovnen. Dette kjøper våre kunder! Jeg er stolt og glad over å ha så dyktige lokale produsenter, sier butikksjef Dag Arild Bakken hos Meny Helgeroa i en pressemelding.

Ifølge bonde Olaf Holm i Holm Gård, vil hans nye grillprodukt gjøre at han unngår å kaste cirka 10 tonn småløk i år. Han forklarer at han ikke rår helt over størrelsene i avlingene sine.

– Når jeg setter løken i jorda om våren er setteløken fra 12-23 mm. Ved innhøsting ca. fire måneder senere har mesteparten vokst seg stor og fin til mellom 60-100 mm. Dessverre blir noe av løken mindre enn 50 mm, og den har jeg tidligere måtte kaste. Det slipper vi nå. Småløken er veldig god på smak, sier Holm, som legger til at løk heller ikke kan brukes som dyrefôr, da den setter smak på kjøttet.

Han er glad for å kunne bidra til redusert matsvinn, i tråd med myndighetenes krav.

I 2017 ble det inngått en bransjeavtale om reduksjon av matsvinn mellom fem departementer, heriblant Landbruks- og matdepartementet, og flere bransjeorganisasjoner. I mars i år kom «Rapport fra rådgivende utvalg for innovasjon, vekst og økt norskandel i grøntsektoren» hvor det legges det vekt på å arbeide systematisk for at størst mulig del av avlinger blir utnyttet til menneskemat, redusere matsvinn og produksjons svinn og arbeide tett sammen med pakkerier/lagre, industrien, grossister og dagligvarehandelen for å sikre dette.

– Vi har et ansvar for å redusere matsvinn. Økt mangfold av sunne og grønne produkter ut til forbrukerne er noe vi ønsker mer av, sier Kari Mette Holm hos Fylkesmannen i Vestfold og Telemark.

Powered by Labrador CMS