Annonse
Bransjen trenger fagfolk. Bildet er fra Diplom-Is, der landbruks- og matminister Olaug Bollestad tidligere i år fikk lære mer om rekrutteringsutfordringene. Her er Bollestad sammen med tidligere lærling Synne Heggelund og leder Anne Berit Aker Hansen i NN
Bransjen trenger fagfolk. Bildet er fra Diplom-Is, der landbruks- og matminister Olaug Bollestad tidligere i år fikk lære mer om rekrutteringsutfordringene. Her er Bollestad sammen med tidligere lærling Synne Heggelund og leder Anne Berit Aker Hansen i NNN.    Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Nye kompetansetilbud klare i nytt bransjeprogram

22. april kom regjeringen med nyheten om at mat- og drikkebransjen får sitt eget bransjeprogram for kompetanse. Nå er de første tilbudene altså klare i det som etter hvert skal bli et toårig bransjeprogram, men som i starten også skal fungere som en tiltakspakke for å gi permitterte arbeidere mulighet til å delta i etter- og videreutdanning mens de går på dagpenger.

Fire kurs

Kompetanse Norge tilbyr gjennom Studieforbundet AOF i første omgang disse kortvarige kursene for mat- og drikkebransjen:

  • Industriell matproduksjon

  • Yrkesnorsk – industriell matproduksjon

  • Produksjonsteknikk

  • Logistikk

Alle kursene er nettbaserte, gratis, og kan tas i kombinasjon med arbeid. Permitterte arbeidstakere kan fortsatt motta dagpenger selv om de følger undervisningen. Kursene fylles opp løpende.

Pengene er tildelt via Kompetanse Norge og er en del av Kompetansereformen «Lære hele livet».

Bare starten

– Det er svært gledelig at matindustrien nå har fått sitt eget bransjeprogram, sier administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke til organisasjonens hjemmeside.

Han understreker at bransjeprogrammet kommer akkurat nå på grunn av den alvorlige situasjonen mange bedrifter er i.

– Nå skal vi raskt komme i gang med kompetanseheving hos de bedriftene som har særlig behov for det, og i samarbeid med bransjene utvikle skreddersydde utdanningstilbud som kan tilbys på noe lenger tidshorisont, sier Brubakk.

Nødvendig kompetanseløft

Administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge er også fornøyd:

– Våre ambisjoner fremover er å skape nye arbeidsplasser i sjømatnæringen. Da trenger vi slike kompetanseprogram for å flytte arbeidskraft fra næringer med økt ledighet og over til matnæringene.

Anne Berit Aker Hansen er forbundsleder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, (NNN).

– En høyt automatisert matindustri krever et betydelig kompetanseløft hos mange av dagens ansatte. Midlene i dette bransjeprogrammet gir oss en unik mulighet til å få på plass målretta opplæringstiltak, i første omgang særlig der hvor ansatte er permittert, sier hun.

Matindustrien 4.0 kan bli navet

Sjømat Norge, NNN og NHO Mat og Drikke har allerede et felles toårig kompetanseprosjekt, Matindustrien 4.0. Det arbeides nå for å bruke dette prosjektet som navet i bransjeprogrammet, opplyser NHO Mat og Drikke.

LES MER | Her finner du flere detaljer om gratiskursene for mat- og drikkebransjen

Annonse
Annonse