Frukt & grønt

Mattilsynet fant mye feil da merking av frukt, bær, grønnsaker og matpoteter ble undersøkt i fjor høst. Illustrasjonsfoto: Scanpix.

Overraskende mye feilmerking av matpoteter, frukt, bær og grønnsaker

Mattilsynet har sjekket merking av 124 produkter innen frukt, bær og grønnsaker, samt matpoteter. 34 prosent av produktene hadde mindre eller større feil i forhold til regelverket.

Publisert Sist oppdatert

Frukt, bær og grønnsaker utgjorde 89 produkter, matpoteter utgjorde 35 produkter.Ingen av feilene som ble oppdaget utgjorde noen helsefare. I merkingen av frukt, bær og grønnsaker fant Mattilsynet feil på 24 prosent av produktene. De fleste feilene i merkingen var knyttet til opprinnelse og sort. For matpoteter fant Mattilsynet feil på 60 prosent av produktene. De fleste feilene i merkingen var knyttet til sortering og størrelse. Virksomhetene som fikk varsel om feil i merkingen, har nå endret merkingen på sine produkter.

– Vi mener flere av feilene er unødvendige fordi mange av kravene i forskriften er konkrete. Et resultat av feil merking er at forbrukerne ikke får den informasjonen de har krav på, eller får oppgitt feil opplysninger. Begge deler er uheldig, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet i en pressemelding.

Mattilsynet fant ingen feil på sjekkpunktene holdbarhetsdato og vilkår for oppbevaring og bruk for frukt, bær og grønnsaker. En del ferdigpakket frisk frukt, bær, og grønnsaker manglet angivelse av opprinnelsesland. Ferdigpakkede epler, pærer, plommer, kirsebær og jordbær skal også merkes med opplysninger om sort, det manglet for enkelte produkter.

Resultatene viser at matpotetene skiller seg ut med flest feil, særlig på sortering og størrelse, som det er krav om i matpotetforskriften. Mattilsynet har inntrykk av at matpotetforskriften ikke er godt kjent, og følgelig ikke etterleves.

Powered by Labrador CMS