Annonse
Kutt Gourmet gjør overskuddsmat til gourmetlunsj for studentene. Foto: Hanne E. Holst, SiO

Overskuddsmat ble til 60.000 studentmåltider

– Det er viktig at vi tenker bærekraftig også i våre innkjøp. At vi velger å kjøpe overskuddsmat bidrar til å redusere vårt eget og bransjens matsvinn, sier administrerende direktør i SiO Mat og Drikke, Steffen H. Greff.

I dag kaster produsenter og grossister rundt 70.000 tonn fullgode varer som burde vært konsumert av mennesker. Dette er et bransjeproblem, men ikke minst et samfunnsproblem, skriver Verdimat på sine nettsider. I 2019 kjøpte SiO Mat og Drikke inn 19 tonn overskuddsmat fra Verdimat og ytterligere 3 tonn fra andre leverandører.

– Studentene i Oslo har fått servert rundt 60.000 måltider laget med overskuddsmat. Vi kjøper alt fra sauekjøtt til fersk fisk fra overskuddsleverandørene.

– Til neste år har vi som målsetting å kjøpe inn 50 tonn med overskuddsmat, noe som tilsvarer 140.000 studentmåltider, fortsetter Greff.

På KUTT Gourmet har SiO servert studentene gourmetlunsj av overskuddsmat siden 2015. SiO Mat og Drikke har vært med på utviklingen av "Kutt Matsvinn 2020». Dette er et samarbeidsprosjekt med blant annet NorgesGruppen og Matvett. SiO Mat og Drikke har også signert bransjeavtalen om å redusere matsvinnet med 50 prosent innen 2030.

– SiO Mat og Drikke ønsker å inspirere studentene til et bærekraftig og variert kosthold. I 2019 satte vi blodpannekaker og insekter på menyen til Halloween, og vi kjøpte halv tonn med sau fra overfylte norske fryselagre i november, sier Greff.

– I 2020 skal vi fortsette å kutte eget matsvinn og inspirere studentene til det samme. Vi planlegger blant annet en restematfestival i slutten av april og mye god overskuddsmat hele året.

Annonse
Annonse