Annonse
Joker-butikken på Syfteland har satt seg nye mål for pannekakesalget i 2020. Nå vil de ansatte selge 100.000 pannekaker. Kjøpmannen tror det nå vil stå på produksjonen om de skal klare målet. Foto: Silje Lepsøy

Pannekake-bonanza hos Joker Søfteland

– Det er helt sykt. 80.145 pannekaker tilsvarer over to millioner kroner i pannekaker på ett år, sier en stolt kjøpmann Tom Rune Solheim hos Joker Søfteland i Os i Hordaland. 

– Tok helt av

Butikken steker pannekaker som de serverer i butikken. Solheim sier de satte seg et hårete mål da de bestemte seg for å doble pannekakesalget fra 2018. Da sommeren var over, innså kjøpmannen at det ville gå.

– Vi var usikre på om vi ville klare det, men det gikk jo så bra. Det tok helt av. Etter mars holdt salget seg stabilt bra på 6000 og 7000 solgte pannekaker i måneden. Vi markerte ikke noe annerledes enn vi har gjort tidligere, så jeg vet ikke hva vi gjorde for å klare det. 

Fra bunnen

I 2010 begynte Joker-butikken for første gang å selge pannekaker. Den gangen solgte de 10.339. Da Solheim ble kjøpmann hos Joker Søfteland i 2016, tok han med seg en gammel pannekakeoppskrift.

– Da vi begynte å produsere den nye røren, tok salget helt av. Vi lager alt helt fra bunnen, og oppskriften er fra en kjøtthandler fra Laksevåg i Bergen. Vi bruker tørrsaltet ekte røkt bacon i pannekaken, og kundene vet at de får kvalitet, sier Solheim, som forteller at pannekakene er butikkens bestselger.

Liten nærbutikk

Når folk spør kjøpmannen hvor han jobber, svarer han Joker Søfteland, og da er det ikke alltid at folk skjønner hvor han mener. Hvis han derimot svarer at han jobber på «pannekakestedet», vet folk med en gang hvilken butikk det er snakk om. 

– Det er veldig artig å tenke på at en liten nærbutikk på Syfteland er Norges største på pannekakesalg. Det er veldig spesielt. Vi ligger rett ved veien og har god beliggenhet, sier Tom Rune Solheim til Dagligvarehandelen.

Det er en ansatt i Joker-butikken som lager både boller, brød og pannekaker, og en annen som har ansvar for å bestille inn det nødvendige.

Fikk hjelp av pannekakene

Fleskepannekakene er et viktig våpen i den tøffe konkurranse blant de lokale dagligvarebutikkene.

– Pannekakesalget har ført til at hele varmdisken og antall lunsjkunder har økt. Vi selger for 10.000 kroner hver dag i varmmatdisken, og vi har vunnet lunsjkundene. Hadde vi ikke satset på lunsjkundene, tror jeg ikke vi hadde klart den tøffe konkurransen, mener Solheim, som forteller at butikken hadde en omsetning på 22 millioner kroner i fjor.

Nå har Joker-butikken satt seg nye mål for pannekakesalget i 2020. 

– Vi skal selge 100.000 pannekaker. Hvis vi klarer å produsere så mange pannekaker, skal vi også klare å selge dem. Det vil stå på produksjonen, sier kjøpmannen. 

Annonse
Annonse