Nyheter

I 2021 er totalkvoten for kongekrabbe fastsatt til 1810 tonn. Arkivfoto: Terje Bendiksby, NTB

Regjeringen innfører kongekrabbeforbud

Salg av kongekrabbe fra mobile kjøpestasjoner blir forbudt fra 1. mars neste år. Målet er å unngå ulovlig salg og bedre dyrevelferden, opplyser regjeringen.

Publisert Sist oppdatert

– Risikoen for ulovlig omsetning og landinger av kongekrabbe knyttes i stor grad til mobile kjøpestasjoner. Innstrammingen vi nå innfører, vil forebygge ressurskriminalitet og gi bedre dyrevelferd, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) i en pressemelding.

Fra 1. mars blir det innført forbud mot mobile kjøpestasjoner. Det blir mulig å søke dispensasjon der det er lang avstand til nærmeste fiskemottak.

Tillatt bifangst av kongekrabbe øker fra 1 til 3 prosent. Dette gjelder fiske med bunngarn eller bunnlinje fra et merkeregistrert fartøy, hvor eier av fartøyet og høvedsmannen er ført i fiskermanntallet

– Å tillate mer bifangst gjør at de som er plaget av kongekrabben, får mulighet til også å høste mer av ressursen. Økningen vil bety en forskjell for de mest berørte fiskerne, sier fiskeri- og sjømatministeren.

I 2021 er totalkvoten for kongekrabbe fastsatt til 1810 tonn. Det er satt av 30 tonn av totalkvoten til en ungdomsfangstordning med mål om å rekruttere unge til fiskeriyrket.

– Vi må se på flere muligheter for å skape arbeidsplasser og å gjøre distriktene attraktive for de unge, og her tror jeg også kongekrabben kan ha en rolle. Hvordan rammene for en slik ordningen skal være, vil jeg be Fiskeridirektoratet sende på høring i januar, sier Ingebrigtsen.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS