Nyheter

Rekordår for parmesan

2019 ble et rekordår for produksjon av Parmigiano Reggiano. Hele 3,75 millioner ostehjul ble produsert i 2019, noe som tilsvarer 150 000 tonn.

Publisert Sist oppdatert

Eksportandelen utgjør nå 41 prosent, opp 4,3 prosent fra året før.

Oster kommer og går, men Parmigiano Reggiano har overlevd ni hundre år av trender og smaker. I fjor nådde omsetningen 2,6 milliarder euro, og salget vokser kontinuerlig.

I løpet av de tre siste årene har produksjonen steget fra 3,47 millioner til 3,75 millioner ostehjul, noe som gir en økning på 8,1 prosent i produksjon. Det største markedet er Frankrike, fulgt av USA, Tyskland, Storbritannia og Canada. Nye markeder som Australia, Kina og arabiske land vokser også.

– Hva med Norge?

– Importen økte med 0,5 prosent fra 2018 til 2019, da det ble eksportert 259 tonn til Norge, sier presseansvarlig Turid Viker Bråthen for Parmigiano Reggiano til Dagligvarehandelen.

Produksjonen av Parmigiano Reggiano startet med et par italienske munker som var på leting etter en ost med lang holdbarhet, og resten er – som det heter – historie. De klarte å produsere en ost med egen smak og aroma som fortsatt har samme kvalitet.

– Parmigiano Reggiano har sterke bånd til Italia og områdene osten produseres i, så det å produsere osten noen andre steder vil være umulig. Eksporten øker derfor naturlig i takt ettersom forbrukere verden over blir klar over hvilken kvalitet de får når de kjøper Parmigiano Reggiano, mener Viker Bråthen.

I en pressemelding forsikrer Nicola Bertinelli, som er president for Parmigiano Reggiano-konsortiet, at koronakrisen ikke har satt noen stopper for aktiviteten i konsortiet.

Nicola Bertinelli, president for Parmigiano Reggiano-konsortiet.

– Vi iverksatte umiddelbart tiltak for å fortsette kvalitetskontrollene, for å beskytte og ivareta sikkerheten for forbrukerne. Vi viderefører også kontrollaktivitetene på de ulike markedene, med spesielt fokus på beskyttelse på internasjonalt nivå.

Konsortiet følger nøye med på hvordan covid-19 påvirker markedet for Parmigiano Reggiano.

– Arbeidet fortsetter, tilføyer Bertinelli.

– Vi har revidert planene for 2020 for å ta hensyn til alle begrensningene nedstengingen medfører, og for å legge til rette for de kommende fasene med sakte retur til normalen.

Powered by Labrador CMS