Nyheter

Den kittmodnede Ridderosten produseseres i Tresfjord med lokal melk fra Romsdalen.

Ridderosten 50 år

I år er det dobbelt jubileum i Tresfjord i Romsdalen. Meieriet feirer sitt 100-årsjubileum og i 1970, for 50 år siden, kom den første Ridderosten på markedet i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Tine Meieriet Tresfjord ble etablert i 1920, og som eneste meieri i Norge blir de kittmodnede ostene Ridderost og Port Salut produsert her, basert på lokal melk fra Romsdalen.

I 1969 blir Neil Armstrong første menneske på månen, Internett blir født, Klassekampen blir etablert og det skjer en osterevolusjon i Norge. Ridderosten fikk sin vugge i Romsdalen, i Tresfjord. Ideen var å lage en ost som var minst like god som lignende importerte oster.

Spørsmålet Tresfjord-folket stilte seg, var om ikke de kunne lage like gode og kanskje bedre oster enn folk i Frankrike? «Ridderne» på meieriet i Tresfjord gjorde jobben. I 1970 var Ridderosten på markedet. Osten fikk først navnet Sanct Svithun, men det ble nedstemt. Det er litt uklart hvem som fant på navnet Ridderost, men det ble valgt fordi osten skulle fremstå som noe eksklusivt.

Meieriet i Tresfjord er eneste produsent av Ridderost, og leverer til hele landet. Selv om Ridderosten ble utviklet for det norske markedet, har tidvis en stor del av produksjonen blitt eksportert til Tyskland, England, Sverige, USA, Canada, Australia og Japan. I dag er eksportandelen svært liten, men noe går stadig vekk til Sverige, Tyskland og Australia.

Ettersom det norske markedet var dominert av importosten fra Mellom-Europa på 60-tallet, var det et ønske om å lage en ekstraordinær, norsk ost. Kjennetegnet på Ridderosten er en halvfast ost med en fyldig og pikant smak og aroma. Skorpen er oransje, men selve osten inni er blek gul.

Ridderosten har høstet internasjonal anerkjennelse, og er premiert både i England og Frankrike, og har fått tildelt Matmerks merke «Spesialitet unik smak».

Powered by Labrador CMS