Annonse
Meieribestyrer Trond Lund klar til opptaket som endte med at Rørosmeieriet ble tildelt prisen Årets Produsent Matprisen 2020.
Meieribestyrer Trond Lund klar til opptaket som endte med at Rørosmeieriet ble tildelt prisen Årets Produsent Matprisen 2020.  
Matprisen 2020

Rørosmeieriet er Årets Produsent

Matprisen løfter fram og hedrer bønder, kokker og mennesker som bryr seg om bærekraftige måltider. Ole Martin Alfsen og Ann Kristin Wang var årets programledere under gårsdagens utdeling på Matkanalen.

De to andre nominerte var Finnegarden i Vestland og Solhatt i Innlandet.

Savner feiringen

– Dette var skikkelig gøy, så er det synd at vi ikke fikk feira med gode venner i matbransjen i Norge – men det tar vi igjen neste år, sier meieribestyrer Trond Lund i Rørosmeieriet.

En overrasket meieribestyrer har mottatt prisen Årets produsent i Matprisen 2020.
En overrasket meieribestyrer har mottatt prisen Årets produsent i Matprisen 2020.  

Den fysiske prisutdelingen ble filmet og fant sted på Rørosmeieriet tidligere i november fordi den årlige festaftenen ble erstattet med tv-sending. Meieribestyreren trodde det skulle spilles inn nominasjonsfilm, da han ble overrasket med prisoverrekkelsen. En tydelig overrasket og rørt meieribestyrer tok imot prisen på vegne av Rørosmeieriet og alle ansatte.

Jubilerer neste år

– Å vinne Matprisen er en stor anerkjennelse, særlig på vei inn i 2021 som er et stort år for Rørosmeieriet. I januar blir det 20 år siden vi starta. Den gang var det fem entusiaster som så og trodde på verdier i økologi og lokale mattradisjoner, og bygde meieriet på disse. Det har gitt gjenklang hos forbrukerne – og så er vi veldig stolte av å levere til mange av landets beste restauranter, og Noma i København, sier Lund.

Han forteller at Rørosmeieriet har gjort store løft innen bærekraft, tiltak som er innovative på globalt nivå.

– Like viktig er imidlertid de mer hverdagslige gjøremålene der vi har som mål at alle de små endringene vi gjør skal bidra til litt mer bærekraft hver gang. Prisen er en anerkjennelse til alle våre ansatte som jobber med dette hver dag, sier meieribestyreren.

Løfter økologiske råvarer

Juryen sier om Rørosmeieriet: «I en tid hvor økologi for ofte handler om import, har vinneren bidratt til at norske økologiske råvarer når markedet og blir foredlet til smakfulle produkter som både store og små har glede av. Det er tradisjonelt, og det er nytenkende på samme tid.»

Jurymedlem Stina Mehus trekker særlig frem det at Rørosmeieriet har klart å få til noe mer enn nisjeproduksjon:

– Rørosmeieriet har skapt smakfulle produkter av høy kvalitet og beholdt denne kvaliteten gjennom sin utvikling til en aktør av betydning. De har i dag en bedrift som påvirker markedet for økologiske varer i Norge i positiv retning ved å være en utfordrer og utvikler av markedet. Vi trenger mangfoldet som kommer med slike produsenter, sier Mehus.

Om Matprisen

  • Matprisen løfter fram og hedrer bønder, kokker og de som bryr seg om bærekraftige måltider. Delt ut for sjuende gang i år.

  • Tidligere har blant andre Maaemo, Heidi Bjerkan, Matsentralen Norge, Heinrich Jung og Restaurant Kontrast vunnet priser.

  • Matprisen arrangeres av Debio i samarbeid med Coop, Meny, Rema 1000, Millum, Tine, Økologisk Norge, Nores, Norges Bondelag, Økologisk.no.

  • Årets jury: Juryleder Marte von Krogh, Andreas Viestad (forfatter og matskribent), Ingrid Kleiva Møller (fagrådgiver i Framtiden i våre hender), Elise Matilde Malik (daglig leder, stiftelsen Kore), Stina Mehus (økobonde på Eiketoppen) og Thomas Horne (forfatter og foredragsholder).

 

 

Annonse
Annonse