Annonse
Erlend Vagnild Fuglum er direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, en av medlemsgruppene i NHO Mat og Drikke som rammes hardest.  Foto: Fartein Rudjord
Erlend Vagnild Fuglum er direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, en av medlemsgruppene i NHO Mat og Drikke som rammes hardest.   Foto: Fartein Rudjord  

To av tre bedrifter mister ordrer

Siden starten av koronautbruddet har NHO Mat og Drikke ukentlig gjennomført spørreundersøkelser blant sine 1.600 medlemsbedrifter, som representerer rundt 36.000 årsverk i mat-, drikke- og bionæringene.

Den siste undersøkelsen ble gjennomført torsdag og fredag i forrige uke.

Gradvis forverring

Medlemsbedriftene har svart på dette spørsmålet:

Har din bedrift merket lavere etterspørsel eller kanselleringer av ordre som følge av koronaviruset?

  • 16. mars: 53 prosent ja

  • 20. mars: 65 prosent ja

  • 27. mars 66 prosent ja

– Tallene viser tydelig at krisen fester taket, også i mat- og drikkenæringen, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Tallene viser også at krisen rammer matindustrien svært ulikt. Hele 97 prosent av medlemmene innen bakeri- og konditorbransjen opplever lavere etterspørsel og/eller kanselleringer og 89 prosent av medlemmene i bryggeribransjen det samme. 

Lokalmatprodusentene er blant dem som rammes hardt. I dag ble det kjent at dagligvarekjeden Meny kutter prisen på 3.000 lokalmatprodukter og i tillegg gir 10 prosent av omsetningen tilbake til produsentene.

Situasjonen for mat-, drikke- og bionæringene er likevel bedre enn i andre deler av NHO-systemet. Der har hele 84 prosent merket lavere etterspørsel eller kanselleringer av ordre som følge av koronaviruset. En tre bedrifter her mener også at faren for konkurs er reell.

LES MER | Krisepakken: – Omsetningstap må være avgjørende

Fire av ti har permittert

NHO Mat og Drikke melder at fire av ti – 38 prosent – av medlemsbedriftene har permittert hele eller deler av arbeidsstokken. I hele NHO-systemet er tallet til sammenligning 56 prosent.

LES MER | Bryggeriforeningen: – Svært alvorlig for drikkevareprodusentene

 

 

Annonse
Annonse