Nyheter

Facebooks toppsjef Mark Zuckerberg har vært under hardt press fra annonsører og en boikottkampanje den siste tiden. Arkivfoto: Mark Lennihan, AP/NTB scanpix

Unilever legger press på Facebook og Twitter

Unilever slutter å annonsere på Facebook, Twitter og Instagram i USA, i protest mot mengden hatprat på nettstedene, opplyser den europeiske matgiganten.

Publisert Sist oppdatert

Aksjene til både Facebook og Twitter falt rundt 7 prosent da kunngjøringen kom fra storannonsøren fredag.

Unilever sier at den polariserte atmosfæren i USA fram mot presidentvalget gjør at selskaper har et ansvar for å handle.

Selskapet slutter seg til et økende antall selskaper og varemerker som har sagt de vil slutte å kjøpe annonser på Facebook. Årsaken er en oppfatning om at den sosiale mediekjempen ikke evner å slå ned på hatprat og oppfordringer til vold.

Splittelse og hatprat

– Den polariserte atmosfæren legger et økt ansvar på merker om å bygge et tiltrodd og trygt digitalt økosystem. Vårt tiltak starter nå og varer ut 2020, sier Unilever i en Twitter-melding fredag.

En talsperson for dagligvaregiganten sier at selskapet er fast bestemt på å snakke med internettselskapene.

– Men det er mye mer som må gjøres, spesielt i områdene som dreier seg om splittelse og hatprat under denne polariserte valgperioden i USA, sier hun til nyhetsbyrået AFP.

Boikott-opprop

– Å fortsette å reklamere på disse plattformene på dette tidspunktet, vil ikke gi noen verdi for folk og samfunn, sier hun videre og legger til at Unilever vil følge med og revurdere sin holdning «dersom nødvendig».

Organisasjonen Anti Defamation League (ADL) tok nylig til orde for boikotten i USA, som et ledd i kampanjen «Stop the Hate for Profitt».

Den amerikanske telegiganten Verizon sa torsdag at de inntil videre slutter å kjøpe annonser på Facebook. Sportsutstyrsprodusentene Patagonia og North Face er blant øvrige selskaper som har sluttet seg til boikotten.

Facebook-svar

Unilever går enda lenger ettersom både Twitter og Facebook-eide Instagram omfattes.

Facebook kommenterte ikke umiddelbart Unilevers beslutning. Etter Verizons kunngjøring, sa selskapet at det er «opptatt av det viktige arbeidet med å fjerne hatprat».

Twitter sier at selskapet respekterer «vår partneres beslutninger og vil fortsette å kommunisere tett med dem».

– Twitters oppdrag er å tjene den offentlige samtalen og sikre at folk kan knytte menneskelige kontakter, finne og motta autentisk og troverdig informasjon, samt uttrykke seg fritt og trygt, sier talsperson Sarah Personette.

150.000 ansatte

Unilever eier flere hundre husholdningsmerker, deriblant Knorr, Lipton, Ben & Jerry's og Dove. Selskapet har over rundt 150.000 ansatte verden rundt.

Det multinasjonale industrikonsernet ble dannet da den nederlandske margarinprodusenten Margarine Unie og den britiske såpefabrikken Lever Brothers slo seg sammen i 1930.

Facebook svarer

Facebook møter kritikken med at de fra nå av vil merke, men ikke fjerne alle «nyhetsverdige» innlegg fra politikere som bryter retningslinjene, opplyser Mark Zuckerberg.

Dermed følger Facebook etter Twitter, som for ikke lenge siden merket meldinger fra USAs president Donald Trump for første gang.

Samtidig legger Facebook ned forbud mot «en bredere kategori med hatefullt innhold» i annonser, opplyser Zuckerberg etter at selskapet har mistet flere annonsører. En av dem er Coca-Cola, som foreløpig har satt annonseringen på 30 dagers pause.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS