Nyheter

Det blåste Østavind fra alle kanter under tildelingen av Spesialitet for Østavind fra Tines meieri på Sømna. F.v. Nina Sundqvist, adm.dir Matmerk, Kurt A. Nilssen, meierisjef på Tine Sømna og Liv Marit Haraldsvik Reitan, varaordfører i Sømna kommune.

Utmerkelse til Østavind fra Helgelandskysten

Administrerende direktør Nina Sundqvist i Matmerk delte ut Spesialitet-merket for unik smak til osten Østavind fra Tine under et arrangement på meieriet på Sømna.

Publisert Sist oppdatert

– Med Østavind fra Tine har vi en norsk ost som kan minne både om parmesan og manchego, men som lages her på flotte Helgeland. Melka kommer faktisk rett fra kyr som vandrer helt nede i fjæra og dette er med på å lage ost i særklasse, sier Sundqvist i pressemelding.

Østavind blir ystet av nordnorsk melk fra kyr som beiter i landskapet mellom havet og de mektige fjellene «De syv søstre». Dette er med på å gi en ost med karakter og en rik, fyldig og aromatisk smak.

– Lokalmat i særklasse

Under oste-VM som ble arrangert i Bergen i 2018 fikk Østavind bronsemedalje.

– Norsk ost er et fantastisk produkt. I de siste verdensmesterskapene har norske oster forsynt seg grovt av medaljene. Østavind er et bevis på at en stor aktør som Tine også har fokus på gode lokale råvarer og produserer lokalmat i særklasse, sier Sundqvist.

Østavind er et resultat av to år med produktutvikling, og den produseres kun på Tines meieri på Sømna.

– Det er en fantastisk anerkjennelse for Østavind å motta Spesialitet-merket fra Matmerk. Det gjør at nye forbrukere blir nysgjerrig på å smake den gode osten som produseres i havgapet på Helgeland. Da vi utviklet osten var vi opptatt av at den skulle skille seg fra øvrige oster vi har, sier produktutvikler i Tine May-Liss Heggeland, som har vært med å utvikle Østavind.

Mange bruksområdet

Fagjuryen for Spesialitet møtes fire ganger i året for å smake på lokalmatprodukter som er blant de beste i landet. Produkter som får høy nok score, tildeles Spesialitet-merket som signaliserer norsk lokalmat i særklasse.

– Dette er en ost som jeg kjøper igjen og igjen. Mild og samtidig en flott aroma og med utrolig mange bruksområder Østavind har en fantastisk kvalitet og er en ost det norsk folk bør få matbordet oftere, sier Harald Osa, som sitter i fagjuryen.

Powered by Labrador CMS